بررسی نحوه انتخاب و ترکیب قوه مجریه در نظام های مختلف جمهوری (مقایسه جمهوری های غربی با نظام جمهوری اسلامی ایران)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش علمی پژوهشی استانی «از نگاه معلم»
  • کد COI اختصاصی: CFTP04_244
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 897
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی طیاری

کارشناس ارشد حقوق عمومی

چکیده

قوه مجریه (دولت) به عنوان بازوی اجرایی سیاست ها، خط مشی ها و برنامه های کشور، همواره در کانون توجه عموم مردم، نهادها و موسسات قرار دارد. نظام جمهوری که مورد نظر این تحقیق است مقابل حکومت سلطنتی است و در آن اقتدار و مناصب دولتی از طرف مردم به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به حکام واگذار می شود. از آن جایی که چگونگی انتخاب و ترکیب قوه مجریه تاثیر به سزایی در سرنوشت مردم دارد؛ ضروری است کارآمدترین نوع انتخاب و ترکیب قوه مجریه در نظام های جمهوری شناخته شود. و به دلیل این که موضوع تحقیق بین رشته ای و ترکیبی از حوزه های سیاسی، حقوقی و مدیریتی است، به صورت توصیفی تحلیلی ارایه می گردد، روش و نحوه ی انجام تحقیق به صورت کتابخانه ای با فیش برداری و پردازش و در برخی موارد تحلیل اطلاعات است. آنچه از بررسی های به عمل آمده به دست می آید، این است که نحوه ی انتخاب و ترکیب قوه مجریه در همه کشورها یکسان نیست در نظام های مختلف، ریاست قوه ی مجریه متناسب با مکانیزم حاکمیت، به گونه ای متفاوت تعیین و مشخص می گردد. رییس جمهور یا به طور مستقیم از طرف ملت یا توسط پارلمان و یا یک هییت انتخابیه انتخاب می گردد. با توجه به وجه تشابهاتی در ساختار حکومتی کشورها همچون؛ جمهوری بودن، تفاوت های نسبتا زیادی در ساختار حقوقی و نظام حاکم بر این کشورها به چشم می خورد که به نظر می رسد، شرایط تدوین قانون اساسی در کشورها باعث تفاوت در ترکیب قوه مجریه در نظام های مختلف جمهوری است. این تفاوت ها در ساختار این نظام ها به صورت تک نهادی یا چند ارگانی خود را نشان داده است.

کلیدواژه ها

قوه مجریه، نظام جمهوری، نظام پارلمانی، نظام ریاستی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.