بررسی محتوای قصه های عامیانه هرمزگان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش علمی پژوهشی استانی «از نگاه معلم»
  • کد COI اختصاصی: CFTP04_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه اسماعیلی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی، دبیر دبیرستان بهار دانش نصیرایی میناب

چکیده

قصه های محلی یکی از شاخه های ادبیات عامیانه است که در فرهنگ عامیانه ی همه ملتها دیده میشود. این قصه ها به شکل روایی اندیشه ها و جهان بینی ملت ها را بیان می کنند. قصه ها و افسانه ها در فرهنگ مردم یک منطقه آینه ی تمام نمای علایق ، احساسات، رنج ها، دردها، شادی ها ، پیروزی ها، امیدها و در کل درون مایه ی یک ملت است. در این راستا استان هرمزگان ، گنجینه ی بی همتایی از فرهنگ عامیانه است و قصه های محلی آن، از کهن ترین نمونه های تفکر و تخیل مردم این استان است که کیفیت و مباحث ذهنی و غم و اندوه آن ها را نشان می دهد و به منزلهی سند معتبر و سودمندی از تاریخ اجتماعی این مردم است. تحلیل این قصه ها نشان میدهد که وضعیت اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و جغرافیایی استان در بوجود آمدن قصهها نقش داشته است. این مقاله به روش تحلیل محتوا و از طریق ابزار کتابخانه به بررسی قصه های مکتوب مردم هرمزگان می پردازد و مشخص می شود در این استان قصه های عامیانه و شفاهی فراوانی وجود داشته است که در چهار کتاب توسط آقای سهراب سعیدی تدوین شده است. نمونه ی موردبررسی سیصد و پنجاه قصه ی عامیانه و مردمی هرمزگان است. نتایج نشان می دهد که قصه های استان هرمزگان معمولا جمله هایی ابتدایی، میانی و پایانی دارند. اغلب قصه ها معمولا با عبارات می گویند، یک روزی، یک نفری بود، یک پادشاهی بود و روز و روزگاری شروع می شوند و با عبارات گپ ما به یه خشی عاقبت به یه جا رسی، یا قصه ی ما برشت برشت، مرده ی ما کنج بهشت به پایان می رسد. درون مایه ی قصه های این منطقه شامل مواردی هم چون :رفتن به مکتب خانه، اعتقاد ها و باورهای عامیانه ، طرح چیستان ، امنیت، رسیدن مردم به چیز های دست نایافتنی ، وجود دیوها و اجنه، سحر وجادو و افسون است.

کلیدواژه ها

ادبیات عامیانه، قصه ها و افسانه ها، هرمزگان، تحلیل محتوا، قصه های مکتوب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.