مقایسه لیلی و مجنون نظامی با مجنون و لیلی امیر خسرو دهلوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF01_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1552
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین نثاری

کارشناس ارشد ادبیات فارسی، دانشگاه پیام نور

چکیده

این تحقیق با هدف مقایسه لیلی و مجنون نظامی با مجنون و لیلی امیرخسرو دهلوی انجام شده ا ست. تحقیق حاضر با بهره گیری از استراتژی پژوهشی کیفی مبادرت به بحث و بررسی در خصوص موضوع تحقیق کرده است. روش تحقیق در این پژوهش کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی هر دو منظومه را مورد بررسی و مداقه قرار داده است. مقایسه این دو اثر در مواردی چون مقدمه دو منظومه، محتوای دواثر، مقایسه نقش سخن چینان و رقیبان در برملا کردن عشق لیلی و مجنون، مقایسه شیفتگی لیلی و مجنون و جبری بودن و بی اختیاری عشق آنها به یکدیگر، تصویر لیلی در هر دو اثر، مقایسه مقام والای عشق لیلی و مجنون در دو اثر، مقایسه روایت مرگ لیلی و مجنون در دو اثر و بررسی مقایسه ای ترکیب سازی در دو اثر انجام شده است. یافته های حاصل از مقایسه دو اثر نشان می دهد که نظامی در هر حال دارای فضل تقدم است و اوست که با به رشته نظم کشیدن این داستان ساده و بدوی صحرای خشک عربستان افسانه شورانگیز عشق لیلی و مجنون را بر سر زبان ها انداخت. لذا بایستی عنوان نمود که منظومه لیلی و مجنون نظامی دارای بهترین انکارناپذیر است و چون خورشیدی در میان آثار می درخشد. ضمنا روایت امیرخسرو نسبت به روایت نظامی کوتاهتر و تغییرات آن بیشتر است و خیلی از بخش های روایت نظامی مانند ازدواج لیلی، تصمیم به قتل مجنون و برخی دیگر از حوادث را ندارد و لذا از حجم کار امیرخسرو دهلوی به نسبت نظامی کاسته شده است و به بیان دیگر می توان گفت که وقایع فرعی و جزییات کمتری در روایت دهلوی به نسبت نظامی دیده می شود.

کلیدواژه ها

لیلی و مجنون، امیرخسرو دهلوی، نظامی، مقایسه، منظومه عاشقانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.