بررسی متغیرهای تاثیر گذار بر مسافت سفرهای اختیاری با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره (نمونه موردی شهر قزوین)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: CAUCONF01_1427
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 644
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن میرزایی

کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

احمد غفاری

کارشناس ارشد راه و ترابری، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین.

چکیده

برنامه ریزی حمل و نقل شهری فرایندی است که به تصمیم گیری درباره سیاستها و برنامه های حمل و نقل منجر می شود . شناخت عوامل اثرگذار بر مسافت سفر درون شهری در ادبیات برنامه ریزی حمل و نقل جایگاه ویژه ای دارد. چرا که این شناخت برای برنامه ریزی و مدیریت تقاضا بسیار سودمند خواهد بود. در این پژوهش عوامل تاثیرگذار بر فاصله زمینی سفرهای اختیاری مورد بررسی قرار می گیرند. سفرهای اختیاری از آن جهت برای این مطالعه، انتخاب شده اند که انعطاف پذیرتر از سفرهای اجباری هستند و می توانند تحت تاثیر سیاستهای برنامه ریزان قرار گیرند . برای جمع آوری داده، یک نمونه پرسش نامه طراحی شده و به تعداد 1023 عدد در شهر قزوین، به صورت تصادفی بین مردم توزیع شده اند. در مدل نهایی این پژوهش که به روش کمینه سازی مربعات خطا1 پرداخت گردید، متغیرهای مساحت کاربری تجاری در ناحیه خانه، استفاده از وسیله نقلیه شخصی، استفاده از اتوبوس، جنسیت، مساحت تجاری ناحیه مقصد، زمان سفر، مالکیت وسیله نقلیه، فاصله هوایی مبدا و مقصد، استفاده از مد پیاده یا دوچرخه معنیدار شدند. ضریب نیکویی برازش این مدل برابر 0/965 و مقدار آماره F برابر 3100/94 بدست آمد. فرض های مدل رگرسیون شامل مدل خطی در پارامتر، نمونه گیری تصادفی، صفر بودن میانگین خطاها، عدم هم خطی کامل بین متغیرهای مستقل با یکدیگر و با خطا در این مدل برقرار بودند. فرض واریانس همسانی خطاها برقرار نبود، به همین دلیل مدل تقویت شده (ROBUST) ساخته شد که در این مدل تنها یک متغیر در سطح 95 درصد معنی دار نشد. فرض ششم رگرسیون یعنی نرمال بودن توزیع خطاها برقرار نشد و در نتیجه آزمون های آماری اعتبار خود را از دست دادند. برای رسیدن به بهترین مدل باید از سایر روش های پرداخت مانند بیشینه سازی احتمال2 استفاده کرد.

کلیدواژه ها

مدیریت تقاضا، سفرهای اختیاری، مسافت سفر، مدل رگرسیون چند متغیره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.