بررسی گرمابه آسیاخرم آباد(حمام گپ)وسیرتحول تاریخی آن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: CAUCONF01_0976
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب طاهری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری / دانشگاه آزاد اسلامی واحد دورود،

مهدی شریفی

دکتری تخصصی معماری ، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد دورود، لرستان

چکیده

نیاز به زدودن بدن از ناپاکی ها به طور حتم از روزی که بشر پا به زمین نهاده با او بوده و او برای رفع این نیاز راه هایی را آزموده است. اگر چه یافته های باستان شناختی در دوران تاریخی دلالت بر استفاده عمومی از گرمابه ها ندارد، لیکن مکان های استحمام و شستشوی بدن چه به عنوان یک ضرورت بهداشتی و چه به عنوان یک عمل آیینی تا پایان این دوران کاربرد داشته اند. حمام بنایی ارزشمند است که پیوند محکمی با فرهنگ مردم داشته و محل برخورد موضوعات متنوعی همچون طب و سلامتی، زیبایی و آراستگی، آرامش تن و مکانی برای سرگرمی های متنوع و اجرای مراسم های سنتی ملی و مذهبی بوده است. هدف از بررسی سیر تحول تاریخی حمام گپ این است که این حمام در چه دوره ای ساخته شده و چه تغییرات مهمی در آن اتفاق افتاده است ، این پژوهش برای بررسی سیر تحول تاریخی این حمام و مقایسه آن با حمام های ساخته شده عصر خود در سایر شهرهای دیگر ایران می باشد. نتیجه اینکه عواملی مانند عدم رعایت مسایل بهداشتی در حمام های عمومی شهرها و همچنین استفاده از حمام های خصوصی در منازل، حمام گپ نیز از رونق افتاده است. احاطه شدن این حمام تاریخی بوسیله بناهای مسکونی، تجاری و مذهبی (مسجد) و همچنین قرار گرفتن بنا در بافت قدیم شهر و قرار گرفتن در سطحی پایین تر از سطح خیابان، سبب گمنام شدن این بنای مهم باستانی شده است. این حمام در طی دوره های اخیر شاهد تغییرات فراوانی بوده است مدت بسیار زیادی به ویرانه ای بدون استفاده تبدیل گشت که خوشبختانه با همت میراث فرهنگی و اجرای طرح باز زنده سازی آن در سال 1388 تغییر کاربری داده و هم اکنون به عنوان یکی از جاذبه های توریستی شهر خرم آباد به عنوان موزه و رستوان سنتی مورد استفاده قرار می گیرد، پژوهش حاضر با انجام مطالعات کیفی و کمی ، توصیفی و تحلیلی صورت گرفته است و داده ها به صورت اسنادی و میدانی گرد آوری شده است.

کلیدواژه ها

حمام، خرم آباد، فضاهای معماریگپ،صفوی، قاجار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.