پژوهش برای شناخت ساختارهای تکنیکی و تزیینی درب های منبت دوره پهلوی با تاکید بر درب صنیعی آستان قدس رضوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: CAUCONF01_0916
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 534
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته ساعدی

کارشناس ارشد هنر اسلامی

چکیده

این مقاله با مطالعه منبت در دوران اسلامی به لحاظ ویژگی های فنی و هنری آغاز می شود و در قالب شیوه های منبت کاری در پنج گروه تخت، محدب، مقعر، شبکه و حجم ادامه می یابد. در دوره پهلوی دگرگونی خاصی در طرحها و نقوش سنتی ظاهر میگردد که در آثار گوناگون این زمان مشهود است، در این دوره شاهد کم رنگ شدن اصالت در نقوش سنتی و نیز ورود ترکیبها، نقوش و گلهایی به نام گل فرنگ که در ایران سابقه و پیشینهای نداشتهاند هستیم. گاهی طرح هایی که شامل ترکیب بندی های اسلیمی و ختایی زیبایی بودند، به وسیله ی هنرمندان در اماکن مقدس، مانند بارگاه حضرت امام رضا(ع) و یا برخی آثار نفیس، به کار گرفته شد. در این مقاله ابتدا به طورکلی به نقوش و تکنیک های اجرایی در منبت کاری دوره پهلوی می پردازد. سپس به روش توصیفی به معرفی و تحلیل یک اثر منبت کاری دوره پهلوی بپردازد که در گنجینه ی موزه ی آستان قدس رضوی نگهداری می شود. نتیجه بیانگر آن است که درب چوبی منبت کاری صنیعی از تکنیک های تزیینی و ساخت رایج در منبت دوره پهلوی بهره برده است و نقش مایه های آن نقوش اسلیمی و ختایی و کتیبه نگاری است که به تاثیر پذیری از سنت رایج در منبت کاری ایران در این بره ه از زمان است.

کلیدواژه ها

درب چوبی منبت صنیعی، منبت دوره پهلوی، درب چوبی دوره پهلوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.