بررسی رفتار اجتماعی و اثرات آن بر معماری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: CAUCONF01_0544
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی زارعی

کارشناسی ارشد معماری، گروه معماری، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

کیانوش حسنی

دکتری معماری، عضو هییت علمی، گروه معماری، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

رضا فرمهینی فراهانی

دکتری معماری، عضو هییت علمی، گروه معماری، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

مسیله بنیادی تطبیق محیط کالبدی با الگوهای رفتاری با توجه همه جانبه در راستای پاسخگویی مناسب به فعالیتها و نیازهای فردی و اجتماعی است. با توجه به اینکه رفتار تحت تاثیر سه حوزه فردی، اجتماعی و محیطی به وقوع می پیوندد، شناخت هر سه حوزه و بررسی سازگاری و تاثیرات آنها بر هم حایز اهمیت است. در این پژوهش به بررسی رفتار اجتماعی به روش کیفی و از نوع توصیفی، تطبیقی و تحلیلی پرداخته شده است. در طراحیهای روانشناسانه به محیط کالبدی به عنوان بستری برای فرآیندهای گروهی و اجتماعی توجه میشود. با توجه به اینکه انسان بسته به ویژگی های فردی و اجتماعی خود که برخاسته از ارزشهای فرهنگی محیط زیسته او شکل میگیرد. به برخی از فضاها، محرکها و رویدادها معنی بخشیده و متناسب با آن رفتاری را از خود بروز میدهد که در این حالت ملاک بررسی، رفتارهای پرتکرار خواهد بود. از این رو رفتار اجتماعی تحت تاثیر ریشه های فرهنگی به وقوع میپیوندد. پس در گام نخست باید به بررسی فرهنگ و عوامل شکل دهنده و سازنده آن پرداخته شود. به سبب تاثیر رفتارهای اجتماعی بر انسان به علم پروکسمیک پرداخته شده که محور اصلی آن فضای شخصی و اجتماعی و درک انسان از نحوه برقراری ارتباط میان افراد جامعه است. در نتیجه پیشبینی الگوهای رفتاری با استفاده از تجربیات مردم شناسی و جامعه شناسی و تلفیق آن با نگرش های معمارانه میسر خواهد بود. از آنجا که رفتار اجتماعی خود برخاسته از تاثیرات فردی و محیطی است، به بررسی این دو حوزه بر رفتار اجتماعی پرداخته شده است. پس از شناخت رفتارهای پرتکرار به پاسخ های مناسب معمارانه در جوابگویی به آن نیازها میکوشیم.

کلیدواژه ها

روانشناسی محیط، رفتار اجتماعی، علم پروکسمیک، ازدحام، قلمرو، فضای شخصی، خلوت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.