بررسی میزان ماندگاری اثر حفاظتی قارچ کش ها در طی انبارداری بذر ذرت

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش جامع کشاورزی منابع طبیعی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ICCAN01_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 978
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا خیرکمان

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

فرشید قادری فر

استادیار، عضو هییت علمی گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سید اسماعیل رضوی

استادیار، عضو هییت علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ابراهیم زینلی

دانشیار، عضو هییت علمی گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به منظور ارزیابی میزان ماندگاری اثر حفاظتی قارچ کش ها در برابرشیوع عوامل بیماری زا طی انبارداری بذر ذرت دندان اسبی (لاین سینگل کراس 704)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1395 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل قارچ کش در سه سطح شامل کاربوکسین تیرام، ایپرودیون و شاهد بدون قارچ کش، بیمارگرهای قارچی در چهار سطح شامل فوزاریوم، آلترناریا، ماکروفومینا و پنی سیلیوم و نیز مدت انبارداری (12 ماه) بود. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، هر دو قارچ کش کاربوکسین تیرام و ایپرودیون باعث جلوگیری از توسعه بیمارگرهای قارچی تا محل قرارگیری بذر شدند و در نتیجه از آلودگی بذرها طی دوره انبارداری جلوگیری نمودند. خطر آلودگی بذرها به بیمارگرهای ماکروفومینا، آلترناریا و پنی سیلیوم در بذرهای تیمار شده با قارچ کش ایپرودیون در طی 12 ماه انبارداری کاهش یافت، چرا که اثر حفاظتی آن با افزایش طول دوره انبارداری به صورت خطی افزایش یافت. این در حالی بود که قارچ کش کاربوکسین تیرام تنها در جلوگیری از توسعه آلترناریا در بذرهای انبار شده ممانعت به عمل آورد. البته، این قارچ کش در مقایسه با شاهد اثر محافظتی قابل قبولی در برابر سایر بیمارگرهای قارچی داشت. در نتیجه، می توان گفت که هر دو قارچ کش در ممانعت از آلودگی بذرها به عوامل بیماری زای قارچی نقش بسزایی داشتند. با این وجود، قارچ کش ایپرودیون از کارایی بالاتری در محافظت از بذرهای انبار شده برخوردار بود.

کلیدواژه ها

قارچ کش، دما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.