بررسی سطوح مختلف خشکی در جوانه زنی بذر گیاه دیو خار (Lycium depressum)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش جامع کشاورزی منابع طبیعی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ICCAN01_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 885
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرج اله شربتی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه گنبد کاووس

مجید محمد اسمعیلی

دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه گنبد کاووس

بهاره بهمنش

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه گنبد کاووس

سید علی حسینی

دانشیار و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

چکیده

یکی از مهم ترین عوامل غیر زیستی و محدود کننده جوانه زنی و همچنین رشد اولیه گیاهچه ها، تنش خشکی است. جوانه زنی به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی به خصوص رطوبت قرار می گیرد. بررسی عملکرد گیاه در مواجه با تنش خشکی و یافتن گونه های مقاوم به خشکی، مهم و ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش بررسی و شناخت اثر سطوح مختلف خشکی بر میزان جوانه زنی گونه Lycium depressum است. بدین منظور در منطقه اینچه برون، از گونه های مذکور بذور جمع آوری و پس از آماده سازی، در محیط آزمایشگاهی کشت شدند. روش پژوهش بدین صورت بوده است که در هر پتری دیش تعداد 20 بذر تحت تنش های خشکی با چهار سطح مختلف پتانسیل های اسمزی حاصل از PEG 6000 شامل صفر، 3-، 6- و 9- بار قرار گرفته و درصد جوانه زنی اندازه گیری شد. سپس با استفاده از آزمون مقایسه میانگین یک طرفه دانکن در نرم افزار SPSS23، به بررسی و سنجش اختلاف میانگین سطوح مختلف خشکی پرداخته شد. نتایج حاصله نشان داد که بذرهای گونه ی دیوخار، نسب به خشکی تا سطح 6- بار مقاوم است. بطور کلی با افزایش سطح خشکی درصد جوانه زنی به صورت معنی داری کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

خشکی، تنش، جوانه زنی، دیوخار، اینچه برون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.