اثر اندازه بذر و عمق کاشت بر شاخص های سبز شدن گیاه باقلا در شرایط مزرعه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش جامع کشاورزی منابع طبیعی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ICCAN01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 815
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خالد نظری

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر

ابراهیم زینلی

دانشیار، زراعت گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده تولید گیاهی، گروه زراعت،

بنیامین ترابی

استادیار، زراعت گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده تولید گیاهی، گروه زراعت

افشین سلطانی

استاد، مدلسازی گیاهان زراعی گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده تولید گیاهی، گروه زراعت

چکیده

به منظور بررسی تاثیر اندازه بذر و عمق کاشت بر شاخص های سبز شدن گیاه باقلا در مزرعه رقم برکت آزمایشی در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال زراعی 96-1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اندازه بذر شامل سه سطح ریز ( کمتر از 1/12 گرم)، متوسط (1/12 تا 1/55 گرم) و بزرگ (بزرگ از 1/55 گرم) و عمق کاشت شامل پنج سطح 4، 8، 12، 16 و 20 سانتی متر بود. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده تاثیر معنی دار اثر اندازه بذر، عمق کاشت و اثرات متقابل آن ها بر روز تا پنجاه درصد سبز شدن (E50day) و سرعت سبز شدن (Erate) بود. شاخص حداکثر درصد سبز شدن (Emax) معنی دار و اثر متقابل دو فاکتور غیر معنی دار شده است و بیشترین میزان حداکثر درصد سبز شدن در بذرهای بزرگ و در عمق 4 سانتی متری مشاهده شد، درحالی که اثر این دو فاکتور بر شاخص سرعت سبز شدن (Erate) و اثر متقابل آن ها نیز معنی دار شده است. بیشترین مقدار این شاخص در بذرهای بزرگ عمق 4 سانتی متری مشاهده شدند. شاخص روز تا 50 درصد سبز شدن (E50day) تحت تاثیر اندازه بذر، عمق کاشت و اثر متقابل آن ها به طور معنی داری متغیر بود و کمترین مقدار این شاخص در بذرهای بزرگ عمق 4 سانتی متری به دست آمد. اثر دو فاکتور موردبحث بر شاخص یکنواختی سبز شدن معنی دار نشد ولی اثر متقابل آن ها معنی دار شده است. بیشترین مقدار یکنواختی مربوط به بذرهای کوچک عمق 12 سانتی متری است. نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که استفاده از بذرهای با اندازه بزرگ در عمق چهار تا هشت سانتی متری بیشترین درصد سبز شدن را برای زارعین باقلا فراهم می نماید.

کلیدواژه ها

اندازه بذر، رقم بذری برکت، سرعت سبز شدن، عمق کاشت، یکنواختی سبز شدن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.