اثرات سطوح مختلف قند رافینوز و زمان های مختلف نگهداری در رقیق کننده تریس- زرده تخم مرغ بر خصوصیات منی قوچ دالاق در شرایط مایع

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش جامع کشاورزی منابع طبیعی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: ICCAN01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1014
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز پهم لی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام دانشگاه گنبد کاووس، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

یوسف مصطفی لو

استادیار گروه علوم دامی مامایی و تولید مثل دام دانشگاه گنبد کاووس، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

فرید مسلمی پور

استادیار گروه علوم دامی فیزیولوژی دام دانشگاه گنبد کاووس، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

آشورمحمد قره باش

استادیار گروه علوم دامی دانشگاه گنبد کاووس، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی اثرات سطوح مختلف قند رافینوز و زمان های مختلف نگهداری بر خصوصیات منی قوچ دالاق در شرایط مایع بود. نمونه مایع منی از چهار راس قوچ جمع آوری و بلافاصله مخلوط شدند. نمونه منی در رقیق کننده تریس- زرده تخم مرغ، رقیق سازی و تیمارهای مختلف را دریافت نمودند. خصوصیات اسپرم، شامل درصد تحرک، زنده مانی، سلامت غشا و درصد اسپرم طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش به صورت فاکتوریل 3×4 با استفاده از طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف قند رافینوز (صفر، 60، 70 و 80 میلی مولار) و زمان های مختلف نگهداری (صفر، 24 و 48 ساعت) بودند. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح مختلف قند رافینوز و زمان های مختلف نگهداری، بر درصد تحرک و زنده مانی اسپرم معنی دار بود (0/01> P). تاثیر سطوح مختلف قند رافینوز بر سلامت غشاء و درصد اسپرم طبیعی معنی دار نبود (P> 0/05). ولی تاثیر زمان های مختلف بر سلامت غشاء و درصد اسپرم طبیعی معنی دار بود (0/01> P). اثر متقابل آنها بر درصد تحرک، زنده مانی و سلامت غشاء اسپرم معنی دار بود (0/01> P). ولی بر درصد اسپرم طبیعی معنی دار نبود (P> 0/05). بیشترین درصد تحرک (00/64 درصد) و بیشترین درصد زنده مانی (80/88 درصد) در سطح 80 میلی مولار قند رافینوز و در زمان صفر بدست آمد. بیشترین درصد سلامت غشاء اسپرم (00/67 درصد) در سطح 70 میلی مولار قند رافینوز و زمان صفر و بیشترین درصد اسپرم طبیعی (80/87 درصد) در زمان صفر بدست آمد. بنابراین، به منظور نگهداری اسپرم قوچ دالاق در شرایط مایع، استفاده از سطوح بالاتر قند رافینوز در رقیق کننده تریس- زرده تخم مرغ، در ساعات اولیه نگهداری، توصیه می شود.

کلیدواژه ها

خصوصیات اسپرم، رقیق کننده، قند رافینوز، قوچ دالاق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.