بررسی پارامترهای عملکردی پیل سوختی غشاء پلیمری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس دانشجویی مهندسی مکانیک
  • کد COI اختصاصی: ASCME09_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 406
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن حسینی

تهران، اتوبان شهید بابایی، بعد از پل لشگرک، دانشگاه امام حسین

چکیده

پیل سوختی، ابزاری است که از اکسیژن و هیدروژن در فرآیندالکتروشیمیایی برای تولید الکتریسیته استفاده می کند. در مقاله، مدلسه بعدی و تک فاز از پیل سوختی غشاء پلیمری با کانال جریانمستقیم در قسمت آند و کاتد، با استفاده از نرم افزارهای گمبیت وفلوینت ارایه شده است. اجزاء مدل شده در پیل سوختی شاملکانالهای جریان گاز، جمع کننده های جریان، لایه های نشر گاز،لایه های کاتالیستی و غشاء می باشند. در این مدل پدیده های اصلیانتقال در پیل سوختی نوع PEM شامل انتقال جرم، انرژی،سینتیک های الکتروشیمیایی و میدان های پتانسیل در نظر گرفته شدهاست. کانتورهای توزیع جرمی جریان، جزء جرمی اکسیژن و هیدروژندر پیل سوختی تعیین گردیده است. از آنجایی که عملکرد پیل سوختیغشاء پلیمری به پارامترهای مختلف از جمله شرایط کاری و مشخصاتو هندسه اجزای مختلف آن وابسته است لذا آگاهی از چگونگی اثرپارامترهای مختلف در طراحی بهینه و ساخت پیل سوختی غشاءپلیمری مفید میباشد. در این مقاله، اثر پارامترهای فشار و دمای کاریپیل بر منحنی قطبیت مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل شدهاز منحنی قطبیت نشان میدهد، افزایش فشار و دمای کاری پیل، باعثافزایش چگالی جریان تبادلی پیل سوختی و به سبب آن، بهبود عملکردپیل سوختی غشاء پلیمری میشود.

کلیدواژه ها

پیل سوختی پلیمری، کانال جریان مستقیم، منحنی قطبیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.