مدل مفهومی خطر، ریسک ، آسیب پذیری ، خسارات ناشی از بلایای طبیعی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: همایش سراسری راهکارهای ارتقاء مدیریت بحران در حوادث و سوانح غیرمترقبه
  • کد COI اختصاصی: PCMD_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4595
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین عبیری جهرمی

کارشناس ارشد مدیریت سوانح طبیعی

بهرام عبدی

عضو هیات علمی پژوهشکده سوانح طبیعی

احمدرضا جلالی

عضو هیات علمی پژوهشکده سوانح طبیعی

وحید حسینی جناب

عضو هیات علمی پژوهشکده سوانح طبیعی

چکیده

کشور ایران یکی از زلزله خیز ترین کشورهای دنیا محسوب می شود و سالانه به ازای هر 23000 نفر در ایران یک نفر در اثر زلزله جان خود را از دست می دهد. که این میزان بالاترین رقم در جهان نسبت به خطر زلزله می باشد، لذا لزوم برنامه ریزی صحیح جهت کاهش اثرات جانی، مالی در کشور ایران ضروری بنظر می رسد. از این رو جهت بیان روشن و اساسی اقدامات و برنامه های کاهش ریسک سوانح طبیعی مدلی معرفی می کنیم که این مدل مفهومی، ریاضی، غیر کمی وکلی (فرمول) بوده و در آن احتمال خسارت تابعی از خطر، ریسک حاصل از خطر و آسیب پذیری بوده و در نتیجه اندرکنش این سه تابع بدست می آید. بطور کلی اقدامات مربوط به سوانح طبیعی به دو دسته کلی تقسیم می شوند. 1- اقداماتی که قبل از وقوع خطر انجام می گیرد. 2- اقداماتی که در حین و پس از وقوع خطر صورت می گیرد. اقدامات انجام گرفته جهت مقابله با سوانح طبیعی موجب افزایش یا کاهش عملکرد جمعیت / محیط در ریسک قرار گرفته، در اثر وقوع اتفاق مشخص می گردد. اقدامات صورت گرفته ممکن است در بعضی موارد موثر واقع گردند و در موارد دیگری ممکن است چنین نباشند. این مدل برای تحلیل و برنامه ریزی اقدامات انجام گرفته جهت مقابله با سوانح طبیعی با مشخص کردن توابع ذکر شده بکار می رود. در این مقاله مهمترین ویژگیهای مدل مفهومی فوق الذکر که باعث کاهش ریسک سوانح طبیعی می گردد مورد بحث قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

مدل مفهومی ، خطر ، ریسک ، آسیب پذیری ، احتمال خرابی ، زلزله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.