نقش و جایگاه کتابخانه های تخصصی در مدیریت دانش سازمان ها
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: همایش کتابخانه های تخصصی: مسائل، رویکردها و فرصت ها
- کد COI اختصاصی: SLIAO01_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1484
نویسندگان
دانشیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشجوی دکترای علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
مفید بودن فعالیت کتابخانه های تخصصی منوط به بازده و نقش آن ها در دستیابی به اهداف سازمان است. اجرای صحیح و موفقیت آمیز مدیریت دانش در این کتابخانه ها نیازمند داشتن درکی مناسب از عوامل مختلف و برخورداری بهینه از آن است. به همین دلیل، کتابخانه های تخصصی باید با رویکردی مدیریت دانشی به فعالیت ها و اقدامات خود بنگرند و برای کاربست آن به تقویت فرهنگ، نیروی انسانی، آموزش، ساختار، فناوری، و فرایندها بپردازند. در هیچ سازمانی، مدیریت دانش را نباید وحی منزل فرض کرد، بلکه باید در حد و اندازه و توانایی های خود سازمان از آن استفاده شود. در این بین، کتابخانه های تخصصی میتوانند به عنوان مخازن دانش سازمانی به محیطی تبدیل شوند که اصلی ترین راه پیشرفت و ترقی، تنها از طریق آن ها بگذرد. کتابخانه های تخصصی و کتابداران آن می بایست با تاکید بر زاویه ی اهداف سازمان، توانایی های دانشی و مهارتی خود را توسعه داده، بر انجام بهینه ی وظایف پایه و موجود و نیز بر انجام اولویت ها تاکید نمایند، از قالب و نقش های سنتی کتابخانه بیرون بیایند و در نقش مدیران دانش ظاهر شوند و سازمان ها را به سمت فضای دانش مدار آینده سوق دهند. در این راستا پیشنهاد می شود تا اقدام به بازنگری مداوم و پیوسته و با رویکرد مدیریت دانشی به کارها و فعالیت های سازمان؛ و بازنگری در ابعاد، مولفه ها و عوامل اصلی استقرار مدیریت دانش شود. همچنین بازنگری در نام، تعریف و استانداردها، بازنگری در خدمات، و بازنگری در توسعه ی فرایند اطلاعات و دانش نیز شایسته ی انجام است. در کنار این بازنگری ها باید توجه ویژه ای به پارادایم غالب زمان نیز شود. در نهایت باید گفت که امروزه کتابخانه های تخصصی در ایران نسبت به کشورهای پیشرو، حضور کم رنگ تری در سازمان خود دارند، درحالی که در کشورهای توسعه یافته، این کتابخانه ها نقش برجسته ای در برنامه های مدیریت دانش سازمان خود به عهده داشته و دارند.کلیدواژه ها
سازمان، مدیریت دانش، کتابخانه های تخصصی، نقش، جایگاهمقالات مرتبط جدید
- کارآفرینی در کتابخانه های عمومی با راه اندازی خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان
- متاورس: مباحثی از فرصت های حرفه ای و مشاغل در گستره فناوری نوین
- بررسی معماری و بلوغ کسب و کار رایانش ابری بر مبنای مدیریت امنیت اطلاعات در علم اطلاع شناسی (مطالعه موردی شرکت های دانش بنیان پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات)(چارچوب همکاری های بین رشته ای و فرا رشته ای برای کارآفرینی دانش بنیان)
- ایجاد سازمان نظام مدیریت اطلاعات و دانش (نماد)
- لزوم توجه به فرصت های جدید بازارکار در محتوای درسی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.