حقوق کودکان در دین مبین اسلام
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: اولین همایش ملی جهانی سازی حقوق کودکان و نوجوانان از دیدگاه حقوقی و روانشناسی
- کد COI اختصاصی: CONFHAKIM01_081
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 15421
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی
چکیده
هیچ مکتب و آیینی به اندازه دین مقدس اسلام، به حقوق کودکان توجه نکرده و سفارشهای لازم را انجام نداده است در کشورهای مسلمان، به سبب وجود گرایشهای دینی و اعتقادی و آشنایی بیشتر با احکام اسلامی، وضعیت حقوقی کودکان جایگاه نسبی مناسب تری دارد کودکان آسیب پذیرترین گروه جامعه انسانی و نخستین کسانی هستند که در معرض هجوم مستقیم انواع ناگواریها، فشارها و مشکلات ناشی از زندگی بزرگترها قرار میگیرند و آن را تحمل میکنند. البته چگونگی نقض حقوق کودکان، در نقاط مختلف جهان متفاوت است. در کشورهای در حال توسعه، کودکان، بیشتر با فقر و پیامدهای ناشی از آن مانند سوءتغذیه، کمبود امکانات بهداشتی، درمانی و تحصیلی درگیرند. در حالی که در کشورهای توسعه یافته، مشکلات اخلاقی و ضعف بنیاد خانواده گریبان گیر کودکان است. فراگیری دانش یک فریضه است، به گونهای که پیامبر اسلام صلی االله علیه و آله به مردم سفارش میکند: ((ز گهواره تا گور دانش بجوی)) و آموختن دانش را از جمله حقوق فرزندان بر والدین میداند و میفرماید: ((از جمله حقوق فرزند بر پدر، آموختن نوشتن است)) اسلام، حتی آموزش بازیها و ورزشهایی مانند سوارکاری، شنا و تیراندازی به فرزندان را از وظایف والدین میداند. همچنین اسلام، بیش از مکتبهای دیگر، برای کودکان این گروه آسیب پذیر جامعه - حقوق قایل شده است، زیرا با رعایت این حقوق، آینده کشور با وجود انسانهای شایسته، تضمین خواهد شد. و سزاوارترین افراد به رعایت حقوق کودک، پدر و مادر هستند؛ زیرا آنها دل سوزترین افراد در حق او هستند. چنان که در ماده 18 کشورهای طرف کنوانسیون حقوق کودکان متعهد شده اند: بیشترین تلاش خود را برای تضمین به رسمیت شناختن این اصل که پدر و مادر کودک، مسیولیت مشترکی در زمینه رشد و پیشرفت کودک دارند، به عمل آورند. والدین یا قیم قانونی، مسیولیت عمده را در رشد و پیشرفت کودک به عهده دارند و اساسیترین مسیله آنان، (حفظ) منافع عالیه کودک است. در آموزه های آسمانی اسلام نیز بیشترین مسیولیت در قبال کودک، بر دوش والدین است حقکه بهالوآنلد علی الوالد میگویند؛ زیرا کودک، برکت خانه و نعمت و حسنهای است که خداوند به پدر و مادر ارزانی کرده است. از این رو، قدر و جایگاه آن را باید بدانیم و به وظایف خود در برخورد با این نعمت الهی عمل کنیم در غیر این صورت، عاق فرزندان خواهیم بود.در این مقاله سعی بر این شده تا حقوق کودکان در دین مبین اسلام و همچنین وظایف والدین از نظر قرآن کریم و روایات معصومین در سطح جامعه بررسی گردد.کلیدواژه ها
حقوق کودک در اسلام، فراگیری دانش، آموزش بازی و ورزش، والدینمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.