بررسی یکی از عوامل سبک ساز در شعر اقبال

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش بین المللی اقبال و دنیای ما
  • کد COI اختصاصی: IGBAL01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 770
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد عرفانی بیضایی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور

چکیده

سبک شناسی دانشی است که به بررسی عوامل سبک ساز در آثار ادبی می پردازد. در ایجاد سبک هر شاعر، عوامل متعددی وجود دارد. بیشتر این عوامل ناشناخته است اما مجموعه آن ها را می توان در چند دسته طبقه بندی کرد. نگرش خاص یکی از مهم ترین این عوامل است که خود منبعث از فرهنگ مستولی بر جامعه ای است که شاعر در آن زندگی می کند. فرهنگ چه خود شاعران بداند یا نداند و ایجاد سبک آن ها تاثیر فراوان دارد. این تصمیم تا آنجاست که مثلا شاعری که از جامعه اسلامی برخاسته باشد حتی اگر خود اعتقادات اسلامی نداشته باشد باز هم تاکید دارد که تحت تاثیر فرهنگ اسلامی است. در چنین شرایطی کاملا واضح است که شاعرانی که اعتقادات اسلامی قوی داشته باشند به طریق اولی سبک آثارشان تا چه حد متاثر از فرهنگ اسلامی است. در این میان مهم ترین نمونه فرهنگ اسلامی یعنی قرآن کریم بیشترین تاثیر را در ایجاد سبک شاعران مسلمان دارد. اقبال لاهوری از مونا دیان وحدت اسلامی و احیای فرهنگ خودی، شاعر شناخته شده ای است که بسیار تحت تاثیر قرآن و آموزه های قرآنی قرار داشته است. بررسی آثار او نشان می دهد که بسامد بالای کاربرد آیات اشعارش در قالب تلمیح، اقتباس، حل و تضمین موجب شده است که این امر یکی از ویژگی های برجسته سبک فردی بسیار قوی او به شمار آید.

کلیدواژه ها

اقبال لاهوری، سبک، فرهنگ اسلامی، قرآن، آیات، تلقین، اقتباس، حل، تضمین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.