کنکاشی بر مقابر بی بی دوست و سید حسین (سیستان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI03_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 516
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بامدی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه سیستان و بلوچستان.

جواد علایی مقدم

دانشجوی دکتری باستان شناسی دانشگاه مازندران، دانشگاه پردیس زابل

چکیده

سیستان از دیرباز جایگاه بسیاری از سادات بوده، به گونه ای که امروزه مقابر بسیاری از آنها در خاک سیستان ایران و افغانستان قابل مشاهدهاند. لیکن پژوهش جامعی در این رابطه صورت نگرفته و همواره به صورت مجهول باقی مانده اند، از جمله این مقابر، مقبره های بی بی دوست و برادرش سید حسین در منطقه سیستان می باشند. در همین راستا، مهم ترین هدف این پژوهش، ارایه دیدگاهی روشن از اعتقادات مردم، نسبت به مقابر بیبی دوست و سید حسین و پاسخ به این پرسش ها می باشد که، ساخت مقابر بی بی دوست و سید حسین مربوط به چه دورهای بوده و گذر زمان و تکنولوژی تا چه میزان بر اعتقادات مردم سیستان تاثیر گذار بوده است در پژوهش حاضر با استفاده از رهیافت تاریخی، سعی در بازسازی بنای قدیم مقبره و تعیین قدمت آن داشته و سپس برای شناخت اعتقادات مردم پرسش نامه هایی طراحی و توزیع شده است. بی بی دوست و سید حسین که نسبشان به امام زین العابدین (ع) می رسد، احتمالا در طی آشوب های قرون 9 تا 13 هجری به شهادت رسیده و در همین دوران مقابری برای آنها در سیستان برپا گردیده است. امروزه 59٪ از تعداد زایران این مقابر، مرد، 25٪ زایران از سایر شهرها بوده و حدود 76٪ زایران را اهل تشیع و 24٪ دیگر را زایران اهل تسنن تشکیل میدهند. این آمار گویای این امر می باشد که گرچه زمان و تکنولوژی در اعتقادات مردم سیستان تاثیر بسزایی داشته اما هنوز پایبند به اعتقادات سنتی خود هستند و مهم تر اینکه، این مقابر نه تنها برای اهل تشیع بلکه برای اهل تسنن نیز دارای تقدس می باشند

کلیدواژه ها

مقبره بی بی دوست، مقبره سید حسین، نسب نامه، اعتقادات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.