بررسی نقش مهاجرت در ارتقاء راهبرد های معیشت پایدار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی توسعه و ترویج مهندسی کشاورزی و علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: ISCONF03_097
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه سامانی

دانشجوی کارشناسی ارشد ترویج کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

غلامحسین عبدالله زاده

دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

محمدشریف شریف زاده

دانشیار و عضو هییت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

محمدرضا محبوبی

دانشیار و عضو هییت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

چکیده

افزایش جمعیت و کمبود فعالیتهای اشتغالزا در نواحی روستایی، موجب آسیب پذیری خانوارهای روستایی شده و بیشتر مهاجرت روستاییان به نواحی شهری، بهدلیل نبود اشتغال و درآمد برای گذران زندگی خانوار است. در چنین شرایطی، بسیاری از روستاییان از مهاجرت به مانند راهبرد معیشتی برای مقابله با پدیده ی بیکاری استفاده میکنند. تلاش به منظور ایجاد رفاه، ارتقاء معیشت و دستیابی به زندگی بهتر از جمله اهداف اجتماعی بشر به منظور ماندگاری در کلیه عرصه های سکونت گاهی میباشد. از این رو افراد در راستای فرار از مشکلات و تنگناهای موجود در محل سکونت خویش و همچنین برخورداری از خوشبختی و آنچه که حق طبیعی انسان برای ادامه زندگی قلمداد میگردد، به فضای سکونتگاهی دیگر مهاجرت میکنند. در راستای این روند جمعیتی، روستاییان به منظور استفاده از امکانات معیشتی - رفاهی و نیز در جهت یافتن شغل و ایجاد درآمد مکفی، به سمت شهرها و دیگر مراکز اقامتگاهی کشور مهاجرت میکنند. در این مسیر حرکت، عموما افراد روستایی تمایل دارند به سمت مراکزی رهسپار شوند که علاوه بر رفع نیازمندی های اقتصادی- اجتماعی آنان، این فضای جدید بتواند جوابگوی احساسات و ادراکات فرهنگی – هویتی آنها نیز میباشد. روش تحقیق حاضر، توصیفی- تحلیلی و با استفاده از شیوه کتابخانه ای با هدف شناسایی و بررسی نقش مهاجرت در ارتقاء راهبردهای معیشت پایدار روستایی است. مهاجرت روستایی - شهری، از موضوع های مهم در مطالعات توسعه ی شهری – روستایی و رویکرد معیشتی از جدیدترین رویکردها برای بیان این پدیده است. در نتیجه، دستیابی به معیشت پایدار روستایی، با در نظر گرفتن راهبردهای معیشت ×پایدار امکان پذیر است.

کلیدواژه ها

مهاجرت، معیشت پایدار، راهبردهای معیشت پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.