بررسی تغییرات مکانی و پهنه بندی شوری (زمین آمار) اراضی کشاورزی استان خوزستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی شورورزی
  • کد COI اختصاصی: CBACONF01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 785
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا جعفرنژادی

بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.

ناصر دوات گر

موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

فاطمه مسکینی ویشکایی

بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

آرش تافته

موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

حدود یک پنجم اراضی کشاورزی آبی در جهان مشکل تجمع نمک در خاک را داشته و بسیاری از اراضی کشاورزی در حال از دستدادن بهرهوری خود به علت افزایش شوری اند. از این رو بررسی تغییرات مکانی و زمانی شوری خاک اراضی کشاورزی، دارای اهمیت بسیار است. این پژوهش به منظور بررسی شوری خاک در اراضی کشاورزی استان خوزستان و تهیه نقشه پراکنش آن انجام شد. تعداد 232 نمونه خاک به صورت تصادفی از عمق صفر تا 30 سانتیمتری اراضی کشاورزی خوزستان نمونه برداری و به آزمایشگاه منتقل شد. هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک اندازه گیری و تجزیه و تحلیل داده ها و تهیه نقشه شوری خاک با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و روش میان یابی کریجینگ انجام شد. نتایج نشان داد که مقدار شوری خاک از 84 / 0 تا 1-dS m 220 متغیر بود و 50 درصد نمونه های خاک مورد مطالعه دارای شوری کمتر از 1-dS m 1 / 7 بودند. بهترین مدل برازش داده شده، مدل کروی بود. همچنین، نتایج نشان داد که اکثر اراضی کشاورزی واقع در غرب و جنوب استان خوزستان، دارای شوری بالاتر از 1-dS m 20 هستند.

کلیدواژه ها

تغییرات مکانی، کریجینگ، هدایت الکتریکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.