مطالعه ی صفت وزن شش ماهگی در سطح ژنوم در بز مرخز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی
  • کد COI اختصاصی: NCARAS02_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 525
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آناهیت نظری قادیکلایی

دانشجوی دکتری گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

سیدرضا میرایی آشتیانی

استادگروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

حسن مهربانی یگانه

دانشیارگروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

امیر رشیدی

استاد گروه علوم دامی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

بز مرخز یکی از با ارزش ترین نژادهای چند منظوره ی بز در ایران میباشد. اگرچه، تولید موهر یه عنوان اصلی ترین محصول تولیدی این نژاد محسوب میشود ولی تولید گوشت و شیر نیز در درجات بعدی اهمیت قرار دارند و در مناطق بومی به عنوان یکی از منابع اصلی درآمد روستاییان تلقی میگردد. در نتیجه، مطالعه ی صفات مرتبط با رشد بخصوص وزن شش ماهگی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این مطالعه از تعداد 202 بز مرخز واقع در ایستگاه تحقیقاتی سنندج نمونه خون گرفته شد و پس از استخراج DNA ژنومی بر روی پنل تراشهی اسنیپ 0K تعیین ژنوتیپ گردید. برای کنکاش و بررسی اسنیپ(های) معنی دار در سطح ژنوم، مطالعه ی پویش ژنومی با مدل مختلط کارامد (EMMAX) که از ماتریس خویشاوندی برای تصحیح کردن ساختار جمعیت استفاده میکند بکار گرفته شد. در صورت عدم موفقیت عبور اسنیپ ها از دو سطح معنی داری نرخ کشف اشتباه و بن فرونی از روش آزمون جایگشتی نیز استفاده شد. پس از تعیین اسنیپ های معنی دار، جستجو برای ژنهای احتمالی کاندیدا بر اساس آخرین چیدمان ژنوم بز در پایگاه مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری (NCBI) صورت گرفت. چندین اسنیپ معنیدار بر روی کروموزوم های ، 6 ،8 ، 13، 22 و Xشناسایی شدند و از مهمترین ژنهای احتمالی کاندیدای مرتبط با آن میتوان به ژن BMP2 اشاره کرد که در شکل گیری استخوان و غضروف نقش به سزایی را ایفا میکند. یافته های اخیر به عنوان اولین مطالعه ی پویش ژنومی در گونه ی بز در ایران در شناسایی ژنهای احتمالی کاندیدا برای صفت وزن شش ماهگی و استفاده در برنامه های اصلاحی میتواند قابل توجه باشد، اگرچه مطالعات مولکولی بیشتری برای تایید سببی بودن این واریانتها ضروری میباشد.

کلیدواژه ها

اسنیپ، بز، پویش ژنومی، مرخز، وزن شش ماهگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.