بررسی تطبیقی الگوی معماری مساجد شیراز در چهار دوره تاریخی قابل تمایز

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی الگوی معماری و شهرسازی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: MEMARI05_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 690
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا تندروصالح

دانشجوی کارشناس ارشد معماری، گروه معماری و شهرسازی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

مرجان شهاب زاده

استادیار گروه معماری و شهرسازی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

چکیده

مسجد به عنوان یکی از شاخص ترین بناهای معماری اسلامی در طول سال های متمادی با تاثیر پذیری از عوامل فرهنگی، اجتماعی روند شکل گیری و تکامل خود را سپری کرده است. این مقاله به بررسی استخراج الگوهای بکار رفته در طراحی معماری مساجد دوره اتابکان، قاجار، اواخر صفویه و اوایل زندیه شیراز می پردازد. بدین ترتیب با مقایسه تطبیقی چهار بنای شاخص این دوره در شیراز مسجد نو(شهدا)، مسجد مشیر، مسجد وکیل و مسجد حاج نظام با بررسی تزیینات، نحوه قرارگیری ستون ها و تناسبات شبستان ها در مساجد تاریخی شیراز مورد تحلیل قرارمی گیرد. بنابراین چگونگی شکل گیری، ساخت مساجد در شیراز و تاثیرپذیری هر دوره در ساخت این مساجد بکار گرفته شده را در حالی که هر بنا به صورتیک اثر هنری واحد قلمداد گردیده الگوهای طراحی و عواملی که در سطوح مختلف در شکل گیری معماری بناها موثر بوده اند نشان داده می شود. نتایج حاصل از این مقاله به شناخت معماری مساجد تاریخی شیراز و بررسی طراحی معماران گذشته از نظر (تزیینات، نحوه شکل گیری پلان ها) در مواجهه با مسایل متفاوت روز (سیاسی، فرهنگی، اجتماعی) کمک می کند برخی از اصول ثابت و تداوم آن در معماری مساجد تاریخی شیراز شناخته شود.

کلیدواژه ها

الگوی معماری، مساجد تاریخی شیراز، مقایسه تطبیقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.