بررسی اثر مبدل کاتالیستی بر میزان آلاینده های خروجی از موتور TU5

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی دانش و فناوری علوم مهندسی ایران
  • کد COI اختصاصی: MGCONF02_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی منوری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه ایلام

احمد کوچک زاده قمی

عضو هییت علمی گروه مکانیک بیوسیستم دانشگاه ایلام

چکیده

یکی از چالش ها و دغدغه های امروز بشر، مسیله آلودگی محیط زیست می باشد، اگرچه آلودگی به اشکال مختلف تولید می شود اما وسایل نقلیه درون سوز از اصلی ترین منابع تولید آلودگی محیط زیست محسوب می شوند . با توجه به اهمیت بسیار بالای جلوگیری از آلودگی هوا در بسیاری کشورها، شرکت های خودروسازی از مبدل های کاتالیستی به منظور کاهش آلایندگی موتور خودرو استفاده کرده اند، اما تاکنون تحقیقات جامعی در مورد تاثیر عمر کاتالیست بر روی آلاینده های گازی صورت نگرفته است لذا در این تحقیق تاثیر مبدل کاتالیستی برروی آلاینده های خروجی از موتور TU5 بررسی شده است. عامل مورد نظر در این تحقیق کاتالیست بود که در چهار سطح شامل کاتالیست نو، کاتالیست با 40 هزار کیلومتر کارکرد، کاتالیست با 80 هزار کیلومتر کارکرد و بدون کاتالیست بررسی گردید. به عبارتی چهار تیمار (تعداد عامل× تعداد سطح) صفات مورد اندازه گیری پنج نوع آلودگی گازی (O₂, CO, NOₓ, CO₂, HC) بود. آزمایشات آلایندگی گازی در شرایط استاندارد (مطابق با استاندارد ایران خودرو)، در سه تکرار صورت گرفته است. داده های به دست آمده در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که مبدل کاتالیستی بعد از 40 هزار کیلومتر کار کردن و همچنین در حالت بدون کاتالیست عملا تاثیری بر میزان جذب آلاینده های CO, HC و NOₓ ندارند. همچنین مبدل کاتالیستی بعد از 40 هزار کیلومتر کار کردن در جذب آلاینده NOₓ ضعیف بوده است. باتوجه به نتایج حاصله از این پژوهش، توصیه می شود کاتالیست پس از 80 هزار کیلومتر تعویض گردد و به هیچ وجه حذف نگردد.

کلیدواژه ها

موتور TU5، مبدل کاتالیستی، آلاینده های خروجی، دستگاه تست پنج گاز، آلودگی هوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.