بررسی تطبیقی تروریسم در سیاست جنایی ایران و آمریکا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-2-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه علی اکبری

کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی ، دانشگاه آزاد واحد بین الملل قشم، کارمند دادگستری قشم

چکیده

با وجودی که تروریسم پدیده نوظهوری نیست و تاریخ مملو از اقدامات تروریستی بوده و تاکنون امنیت و حیات بی گناهان بیشماری توسط تروریست ها سلب یا تهدید شده است. اما تنها چند دهه است که با توجه به گستردگی و ویژگی هایی که پدیده تروریسم پیدا کرده است به یکی از مباحث بحث برانگیز بین المللی، منطقه ای و داخلی، تبدیل شده است. به رغم اینکه امروزه همه کشورها یک صدا تروریسم را محکوم می کنند، متاسفانه بحث تروریسم بیشتر جنبه سیاسی به خود گرفته است تا جنبه حقوقی. مهم ترین ابزاری که یک سیاست جنایی می تواند در اختیار داشته باشد قانون است. با توجه به اینکه این پژوهش به بررسی سیاست جنایی تروریسم در قوانین ایران و آمریکا می پردازد؛ سیاست جنایی تقنینی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با تروریسم تا کنون منفعلانه بوده است و قانون گذار اقدام به جرم انگاری این پدیده مجرمانه نکرده است. در حقوق کیفری ایران، عنوان مجرمانه ی مستقلی برای تروریسم پیش بینی نشده است . اما یکی از مهمترین جرایم علیه امنیت جامعه، که با واکنش کیفری شدیدی در دین اسلام همراه است جرم محاربه و افساد فی الارض است. ایران در طول تاریخ،خصوصا0 بعد از انقلاب اسلامی هدف بسیاری از جرایم تروریستی بوده است، اما هیچ گاه در قوانین ایران با این پدیده شوم برخورد جدی به عمل نیامده است. با توجه به اینکه در حال حاضر سیزده سند بین المللی در مورد مبارزه با تروریسم به تصویب رسیده است، ایران فقط به شش سند از این اسناد ملحق شده است. چهارسند قبل از انقلاب و دو سند بعد از انقلاب. از طرفی رویکرد آمریکا در برابر تروریسم، یک حرکت تبلیغاتی و توجیهی است. آمریکا با بزرگ نمایی یک رویداد داخلی یا بهره گیری از یک طرح برنامه ریزی شده، در صدد سوء استفاده و نیل به اهداف پنهانی خویش است. که در این پژوهش به طور مفصل آن می پردازیم.

کلیدواژه ها

تروریسم، سیاست جنایی، محاربه، حقوق ایران، رویکردآمریکا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.