سیاست جنایی ایران در فضای سایبر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم اجتماعی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SSS-3-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی مهدوی ثابت

استادیار دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

قاسم مرادی

دانشجوی دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

جرایم سایبری یکی از جرایم نوین است و این مسیله سبب شده است کشورها در قانون گذاری و در پیشگیری از این جرم و مقابله با آن،با مشکلات فراوانی روبهرو شوند. محیط سایبر یا محیط مجازی مفهومی است که اخیرا از سوی جرم شناسان و حقوق دانان مورد توجه قرار گرفته و همزمان با خلق این محیط جرایمی نیز در آن و با استفاده از آن به وقوع میپیوندد. تحول اطلاعات و گسترش روزافزون استفاده از رایانه و اینترنت در تمامی ابعاد زندگی بشر و نیاز شرکتها، سازمانها و گروه ها به آن سبب وقوع جرایم مختلفی در فضای مجازی شده است. رایانه از مهمترین تکنولوژیهایی است که هر جامعه ای به ناچار برای همگام شدن با فرآیند توسعه محوری نمی تواند بی نیاز از آن باشد؛ اما اتصال به فضای سایبر بر دامنه پیچیدگی ها افزوده و مسایل اجتماعی نوینی را در رابطه با بزهکاران و بانیان نظام دادگری جنایی بهوجود آورده که استفاده از آن و سیاستهای تدوین شده در خصوص با آن را با چالشهایی دیگر مواجهه می کند. پیشگیری و مقابله با جرایم، محور اصلی سیاست جنایی هر کشور محسوب میشود که برای تحقق آن، از ابزارها و امکانات مختلفی در انواع مهم سیاست جنایی تقنینی، قضایی و مشارکتی بهره برداری میگردد. با گسترش فضای مجازی و بهرهبرداری از رایانه و اینترنت و امکان وقوع جرم علیه فناوری اطلاعات، تدوین سیاست جنایی مناسب علیه جرایم سایبری از اهمیت بسزایی برخوردار است.

کلیدواژه ها

فضای مجازی، اینترنت، سیاست جنایی، جرایم سایبری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.