تاثیر گسترش گردشگری بر روابط متقابل شهر و روستا (مطالعه ی موردی: بخش طالقان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات راهبردی در علوم انسانی و اسلامی، دوره: 2، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_HISS-2-12_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 596
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالح ابراهیمی پور

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور مشهد. ایران

ناهیده عبدی قروچای

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز. ایران

احمد کریم

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه یزد. ایران

چکیده

در بررسی های ناحیه ای کشورهای در حال توسعه به انواع روابط متقابل بین شهر و روستا اشاره میشود که در آن تفاوتهای فضایی اغلب میتواند ناشی از بهره برداری بیشتر شهر از منابع روستایی و در مقابل، این امر مبین وجود روند گسترش در روستا باشد. پژوهش حاضر روابط موجود بین شهر و روستا با تاکید بر روابط گردشگری میان این دو ناحیه و پیامدهای احتمالی مثبت و منفی آن را بررسی میکند. در این بین، پنج نوع رابطه ای که بین شهر و روستا در مباحث علمی مطرح میشود در قالب سوالات و فرضیات مورد بررسی بیشتر قرار میگیرد. داده های مورد نیاز با بهرهگیری از تلفیق مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی به دست آمده و برای جمع آوری اطلاعات میدانی نیز از پرسشنامه استفاده گردیده که به وسیله ی نرم افزار SPSS و آزمونهای همبستگی (کندال و اسپیرمن) این داده ها تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان میدهد که جریان سرمایه ای با فروش محصولات کشاورزی و زمین در محدوده ی مورد مطالعه، شکل گرفته و از نظر حفظ الگوهای زیست محیطی نیز اثرات منفی آن بیشتر بوده است. از بعد بازار فروش محصولات کشاورزی به گردشگران، در سالهای اخیر روستاییان محصولات خود را به صورت مستقیم به گردشگران ارایه میکنند که این خود ارتباطات دوسویه بین جامعه ی میزبان و میهمان را بهبود بخشیده است. در نهایت از نظر مهاجرت، تاثیر گردشگری مثبت بوده و در منطقه شرایط مهاجرفرستی بهمهاجرپذیری تغییر یافته است

کلیدواژه ها

روابط متقابل شهر و روستا، گردشگری، نواحی روستایی، طالقان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.