بررسی تغییرات کمی و کیفی پوشش گیاهی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و ارتباط آن با پارامترهای اقلیمی (مطالعه موردی: شهرستان بجنورد)
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 2، شماره: 13
- کد COI اختصاصی: JR_GAU-2-13_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1047
نویسندگان
دکتری اقلیم شناسی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار. ایران
دانشجوی ارشد آب و هوشناسی کاربردی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
دانشجوی ارشد آب و هوشناسی کاربردی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
چکیده
یکی از روشهایی که قادر به بیان تغییرات پوشش گیاهی می باشد، علم سنجش از دور است. علم سنجش از دور باعث کاهش هزینه ها و افزایش دقت کار و همچنین صرفه جویی در وقت می شود، و می توانیم عوامل مرتبط با هم را مورد بررسی قرار دهیم. دراین پژوهش با استفاده از سنجندهای OLI و TM5 ماهواره لندست برای بازه زمانی 1991 تا 2017 تغییرات مساحت کمی وکیفی پوشش گیاهی شهرستان بجنورد با استفاد از شاخص NDVI محاسبه گردید. بررسی تغییرات کمی نشان دهنده این می باشد که پوشش گیاهی از 01/337 کیلومتر مربع در سال 1991 به 19/180 کیلومترمربع در سال 2017 کاهش یافته است. همچنین برای بررسی تغییرات کیفی پوشش گیاهی تصاویر در سه کلاس فاقد پوشش گیاهی، پوشش گیاهی معمولی و متراکم طبقه بندی شدن. نتایج نشان داد که پوشش گیاهی متراکم روند افزایشی داشته است. بطوری که از87/7 کیلومتر مبربع در سال 1991 به 46/17 کلومتر مربع در سال 2017 افزایش یافته است. برای بررسی ارتباط پوشش گیاهی با دمای سطح زمین از شاخص LST استفاده گردید، مشخص شد که مناطق داری پوشش گیاهی متراکم درای دمایی پایین تر نبست به سایر نقاط می باشد همچنین نتیجه به دست آمده از بررسی پارامترهای اقلیمی در بازه زمانی 1991 2017 و پیش بینی این پرامترها برای 20 سال آینده نشان دهند این می باشد، که میانگین مجموع بارش سالانه روند کاهشی و میانگین دمای سالانه روند افزایشی داشته، بارش از 50/254 میلیمتر به 190 میلیمتر و دما 13 درجه به 15 درجه خواهد رسید.کلیدواژه ها
NDVI، سنجش از دور، پوشش گیاهی، پارامترهای اقلیمی، شهرستان بجنودمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.