ارزیابی طرح های آبیاری و زهکشی استان خوزستان:کاربرد تحلیل سلسله مراتبی فازی و روش تاپسیس

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کشاورزی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGEC-10-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 469
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک نیک مهر

دانشجوی کارشناسی ارشددانشگاه شیراز

منصور زیبایی

استاد اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

در این پژوهش برای ارزیابی عملکرد هشت طرح آبیاری و زهکشی در استان خوزستان، روش تلفیقی تحلیل سلسله مراتبی فازی و تاپسیس استفاده شد. برای این منظور معیارهای اصلی اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی، فنی و مدیریتی و هجده زیر معیار برای ارزیابی در نظر گرفته شدند و اطلاعات موردنیاز از سازمان آب و برق استان خوزستان گردآوری شد. نتایج نشان داد که معیار اقتصادی با وزن نسبی 0/292 بیشترین تاثیر را در فرایند ارزیابی دارد و معیارهای مدیریتی، فنی، زیست محیطی و اجتماعی به ترتیب با وزن های 0/276، 0/163، 0/152 و 0/130 ازنقطه نظر زیست محیطی، شبکه گتوند با امتیاز 0/931 کارآمدترین و شبکه شهید رجایی با امتیاز 0/390 ناکارآمدترین شبکه میباشد. از بعد اقتصادی شبکه های آبیاری گتوند و دیمچه به ترتیب با امتیاز 0/899 و 0/064 به عنوان کاراترین و ناکاراترین شبکه ها شناخته شدند. نتایج همچنین نشان داد که رتبه بندی شبکه های آبیاری بر پایه امتیاز کلی به شرح زیر است: گتوند، دز، مارون، دیمچه، شاوور، کرخه، رامشیر و رجایی. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود که طرح های رامشیر و شهید رجایی که عملکرد به نسبت پایینی دارند، شبکه آبیاری گتوند را به دلیل در اختیار داشتن بالا ترین عملکرد به عنوان الگوی خود قرار دهند.

کلیدواژه ها

تصمیم گیری چند معیاری، تحلیل سلسله مراتبی فازی، ارزیابی عملکرد، پروژه های آبیاری ، استان خوزستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.