نشانه شناسی در طراحی معماری مسجد
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی منظر راه های شهری و برون شهری با رویکرد بومی سازی
- کد COI اختصاصی: ICUIRL01_031
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 872
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
دانشیار گروه معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده
مساجد اسلامی، جلوه ای از زیبایی های بصری و نمونه بارزی از تلفیق فرم های نمادین با باورهای عمیق اعتقادی است. این معانی همچون منابع الهامشان جز با سمبل ها و تشبیهات به بیان در نمی آیند، چنانکه قرآن و دیگر متون دینی برای بیان حقایق معنوی به زبان رمز و اشاره که هدف از این پژوهش طراحی معماری مسجدی مناسب با رویکرد نشانه شناسی است. روش پژوهش بر مبنای مطالعه توصیفی و توصیفی- تحلیلی و استفاده از ابزارهای میدانی و کتابخانه ای است. در مقاله حاضر با توجه به قابلیت ها و ظرفیت های معنا کاوانه معماری مسجد، با استفاده از نشانه شناسی مسجد با تحیل معانی و مفاهیم روحانی و مذهبی پرداخته ایم معماری مسجد، همواره با دو عنصر فرم و محتوا معنا می یابد. از دیرباز، همواره تفکیک این دو، سهل و ممتنع نمود ولی با توجه به خوانش های مطرح شده در اندیشه ی معاصر می توان به نشانه شناسی به مثابه ابزاری مهم در دسته بندی برداشت های به دست آمده و معناسازی از غنای محتوایی عناصر ساختاری و تزیینی مسجد، استناد نمود. بر این اساس می توان چنین نتیجه گرفت، که نشانه شناسی ابزاری ارزشمند برای بازنمایی واقعیت محسوب می گردد. در واقع مسجد مجموعه ای از هنرهای گوناگون است که فضایی برای برقراری رابطه میان خداوند و خلق پدید می آورد. دستاوردهای حاصل از این پژوهش می تواند به احیای کالبدی طراحی معماری مساجد امروزی منجر شود.کلیدواژه ها
نشانه شناسی، معماری، مسجدمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.