زیباشناسی مضامین مشترک بهاریه سرایی در شعر معاصربررسی تطبیقی شعر جبران خلیل جبران و سهراب سپهری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین همایش متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به سبک شناسی، بلاغت، نقد ادبی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI05_151
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 601
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مالک سالمی

عضو هییت علمی گروه زبان و ادبیات عرب دانشگاه پیام نور اهواز

صادق هاشمی امجد

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عرب دانشگاه حکیم سبزواری

جعفر عموری

دکتری زبان و ادبیات عرب و مدرس دانشگاه پیام نور اهواز

چکیده

مقاله حاضر سعی بر آن دارد تا به روش شیوه توصیفی - تحلیلی، به بررسی تطبیقی زیباشناسی مضامین مشترک بهاریه سرایی در شعر جبران خلیل جبران و سهراب سپهری بپردازد. در بهاریه های جبران خلیل جبران و سهراب سپهری مضامین مشترک فراوانی دیده می شود. اما هر یک از آنها نگاه متفاوتی نسبت به همتای خویش در پرداختن به عناصر طبیعت دارند. به عنوان مثال اگر چه حضور گنجشک به عنوان یکی از عناصر جاندار طبیعت در آثار منظوم و منثور دو ادیب مذکور از بسامد یکسانی برخوردار است؛ اما نوع نگاه هریک از آنها به این پرنده متمایز از دیگری جلوه می نماید. ذکر گنجشک در شعر جبران همراه با قفس و اسارت است حال آنکه گنجشک در شعر سپهری همراه با ذکر درختان جنگل و پرواز و آسمان قرین گشته است. در شعر این دو شاعر فصل های سال نیز حضور پررنگ و کارآمدی دارند. اما زاویه دید هر یک از این دو شاعر نسبت به دیگری متغیر است. در شعر جبران فصل بهار حضور کم رمقی در قیاس با سایر فصل های سال دارد. در مقابل سپهری همه فصل ها به ویژه بهار را به طرز قابل توجهی بازتاب داده است. در شعر این دو ادیب آرایه های ادبی مشترک فراوانی همچون استعاره، تشبیه، رمز و مردم نمایی رصد گردید. هر دو شاعر طبیعت را رمزی برای رسیدن به معبود پنداشته اند و طبیعت را نیز به سعادت و خوشبختی تشبیه کرده اند.

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی، زیباشناسی، بهاریه سرایی،خلیل جبران، سهراب سپهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.