تبیین ارتباط آیین، اسطوره و ادبیات از منظر نظریه ی اسطوره-آیین

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین همایش متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به سبک شناسی، بلاغت، نقد ادبی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI05_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 944
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان خلیل نژاد

دانشجوی دکتری پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی

چکیده

اسطوره شناسی از دسته پژوهش هایی است که میتواند به عنوان یک زمینه ی بینارشته ای ابزاری برای شناخت و تحلیل موضوعات در اختیار قرار دهد. در این راه اسطوره شناسی با برقراری پیوند میان حوزه های فرهنگی همچون مردم شناسی، زبان، هنر و ادبیات یک دستگاه فکری برای سنجش مسایل موجود در آنها ایجاد می کند. نظریه ی اسطوره-آیین که درابتدا توسط خاورشناس بریتانیایی ویلیام رابرتسون اسمیت طرح شد مناسک و رفتار آیینی بشر را بر باورها و اساطیر مقدم میداند. اساطیر به عنوان متون توجیه کنندهی آیین ها می کوشند تا تقدس کم رنگ شده ی این اعمال را بازسازی کرده و یا به کمک مکتوب سازی، آیین ها را از خطر فراموش شدن دور نگاه دارند. با فرض رابطه ی نسبتا آشکار میان آیین ها و هنر بطور کلی و همبستگی ادبیات و اسطوره به شکل جزیی می توان به دوگانه ی آیین و اسطوره، ادبیات را اضافه کرد. تولد ادبیات از بستر اسطوره ها با تحول رخ داده پیرامون آیین و اسطوره بیشباهت نیست؛ با در نظر گرفتن مسیری که از آیینها آغاز و به ادبیات میانجامد میتوان دستهی بزرگی از متون ادبی روایی را به کمک همبستگی و همخوانی آنها با اساطیر و آیینها تحلیل و تاویل نمود.

کلیدواژه ها

نظریه ی اسطوره-آیین، آیین، اسطوره، ادبیات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.