نقش توزیع کاربری مسکونی در ارتقای تاب آوری در برابر زلزله (نمونه موردی منطقه 11 تهران)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF05_635
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شیخ اعظمی

استادیار گروه جغرافیا ، دانشکده علوم و فنون دریایی ، واحد تهران شمال ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

هانیه رحیم وند

دانشجوی کارشناسی شهرسازی ، گروه شهرسازی ، دانشکده فنی و مهندسی ، واحد تهران شمال ،دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران، ایران

چکیده

زلزله یکی از مهم ترین بلایای طبیعی است که شهرها و سکونت گاه های انسانی را تهدید می کند و سوابق آن نشانگر آن است که با برنامه ریزی و مدیریت مناسب می توان تا حدود زیادی میزان آسیب پذیری بافت ها را در برابر زلزله کاهش داد. رویکرد تاب آوری، در برابر زلزله به عنوان رویکردی نوین بر کاهش آسیب پذیری بافت ها از زلزله و ایجاد زمینه های لازم برای بازیابی شهرها پس از زلزله مطرح گشته است. هدف این پژوهش ارتقای تاب آوری بافت منطقه 11 شهر تهران در برابر زلزله با استفاده از برنامه ریزی توزیع کاربری مسکونی است و برای دست یابی به آن، از سیستم اطلاعات مکانی (GIS) و فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است. نتایج بدست آمده از پژوهش نشانگر آن است که ناحیه های جنوبی منطقه 11 به علت بافت ریزدانه، شبکه معابر کم عرض، محصوریت معابر، اسکلت نامناسب بناها، کمبود فضاهای سبز و کاربری های امدادی در برابر زلزله تاب آوری نامناسبی را دارا می باشد و نکته حایز اهمیت آن است که کاربری های حساسی نظیر مسکونی و درمانی در برابر زلزله به شدت آسیب پذیر هستند. همچنین آزمون فرضیه ها نشانگر آن است که در صورت برنامه ریزی مناسب کاربری زمین شامل ارتقای فضای سبز، استحکام ساختمان ها، مکان یابی مناسب کاربری حساس از جمله مسکونی و درمانی می توان تا حدود زیادی تاب آوری بافت را در برابر زلزله بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

کاربری، کاربری مسکونی، تاب آوری، سطح اشغال، سرانه، تراکم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.