کندوکاوی در مفهوم شهر و شهرسازی در کتاب ایران عصر قاجار با تاکید بر ملاحظات مدیریت شهری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF05_303
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه صداقتی

پژوهشگر دوره دکتری دانشگاه هنر اسلامی تبریز، عضو هییت علمی گروه مهندسی شهرسازی دانشکده هنر دانشگاه بجنورد، ایران

چکیده

آغاز دوران معاصر ایران، با حکومت قاجاریان شروع می شود. در این دوره هرچند ایران از بسیاری جهات چهره سنتی و قدیمی خود را حفظ می کند و چه بسا در برخی زمینه ها نسبت به وضعیت قبل از این دولت رکود نیز دارد، اما در حال گذار به سوی دنیای مدرن نیز می باشد. از این دوره در تاریخ ایران است که نمونه های شهرسازی مدرن (مدیریت شهری) در ایران یافت می شود. شهر در جستجوی آن است تا چهره ای نو بیابد و خود را با تدبیری نو متحول سازد. بنابراین در این دوره شاهد جایگیری ساختمان ها با عملکردهای جدید در دل کالبد قدیم هستیم. شاهد اصلاحات مختلف از جمله مالی- اداری هستیم. فرآیندهای نو شدن در حال وقوع است. کهنه و نو مفاهیم خود را در کنار هم در بطن شهر قاجاری باز می یابند. در این بین شاید این تغییر و تحول سریع تر به وقوع می پیوست و مصداق می یافت اگر اصلی ترین دل نگرانی مدیریت شهری بیشتر، منافع جمعی مردم بود. مقاله حاضر با توجه خاص به کتاب ایران در عصر قاجار ، بعد از طی مسایل مختلف پیرامون اوضاع سیاسی، حکومتی، اجتماعی و مملکتی دوره قاجار، از آنجا که بیشتر در جستجوی وضعیت شهر و شهرسازی در این دوره با تاکید بر ملاحظات مدیریت شهری است، به این نکته می رسد که مظاهر شهر- تحول ، شهر- تقلید و شهر- نو در مدیریت شهری شهر قاجاری در حال بروز یافتن است.

کلیدواژه ها

شهر، شهرسازی، دوران قاجار، مدیریت شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.