بررسی معماری کاروانسراهای دوره صفوی در اصفهان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF05_208
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1530
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد یکانی

دانشجوی کارشناسی دانشگاه آیین کمال ارومیه

سپیده شریف خواجه پاشا

دانشجوی دکتری معماری، مدرس دانشگاه آیین کمال ارومیه

چکیده

یکی از جلوه های معماری ایران، کاروانسراها است که در ادوار مختلف تاریخی ساخته شد. عصر صفوی را می بایست دوران طلایی احداث کاروانسراهای بزرگ و رونق تجارت دانست. در این دوران بر تعداد و وسعت کاروانسراها افزوده شد و این بناها نقش مهمی در توسعه تجارت با حمایت از کاروانیان ایفا کردند.ایران در عصر صفوی حلقه ارتباطی مهمی در ترددهای بین المللی بود. مسافران زیادی از نقاط مختلف به ایران می آمدند. بعضی نمایندگان سیاسی و برخی بازرگانانی بودند که به دلایل گوناگون از کشورهای مختلف به ایران سفر می کردند. لذا ساخت کاروانسراها که همچون مهمانخانه برای مسافران داخلی و خارجی بود در عصر صفوی امری ضروری به نظر می رسید. چنانکه سلاطین این دودمان این امر مهم را دریافته و دست به ساخت کاروانسراها زدند. در این عهد به ویژه در زمان شاه عباس اول به موازات ساخت و تعمیر راه ها و جاده ها به امر ساخت و ساز کاروانسراها نیز پرداخته شد. در مقاله حاضر برای بررسی کاروانسراهای اصفهان در عهد صفوی ابتدا به تعریف و پیشینه کاروانسرا، ویژگی های معماری آن، وضع کاروانسراها در حکومت صفوی و انواع کاروانسراها به صورت جداگانه پرداخته می شود و سپس مهمترین کاروانسراهای اصفهان در عصر صفوی معرفی و تبیین می گردد.

کلیدواژه ها

کاروان ، کاروانسرا ، صفویه، اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.