مفاهیم دلالت گر بر عصمت در قرآن کریم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین همایش علمی پژوهشی علوم تربیتی وروانشناسی، آسیب های اجتماعی و فرهنگی ایران
  • کد COI اختصاصی: PSCONF06_202
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 567
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره نعمتیان منعمی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم

چکیده

اگر هدایت بندگان توسط پیامبران، به دلیل حکمت و لطف خداوند بر بندگان، امری قطعی و مسلم است، ضرورت عصمت انبیا و ایمه علیهم السلام نیز در امر نبوت و امامت خلق روشن است. لذا عصمت به دنبال نبوت و امامت، یکی از بحث های مهم اعتقادی و کلامی است که نه تنها شیعه و سنی بلکه پیروان ادیان دیگر هم به آن لااقل در برخی زمینه ها معتقدند. آنچه در این تحقیق موردنظر قرار گرفته است مفاهیمی است که در لابه لای آیات قرآن، بر عصمت دلالت می کنند. مفاهیمی همچون مخلصین، صدیقین، ولی، تطهیر، امام، شاکر، اسوه، قلب سلیم، امانت و هدایت از مفاهیمی هستند که بر مفهوم عصمت دلالت مستقیم دارند. این مفاهیم هرکدام با براهین و دلایل منطقی اثبات می کنند که انبیا و ایمه علیهم السلام از هرگونه معصیت و خطایی در حوزه دریافت وحی و تبلیغ آن و نیز زندگی اجتماعی و فردیشان مصون بوده اند. علاوه بر این، مفاهیمی همچون رجس، ظلم، سهو و نسیان و عصیان که از مفاهیم متضاد با عصمت هستند، می توانند ما را در مطالعه عصمت در قرآن یاری کنند.

کلیدواژه ها

قرآن کریم، مفاهیم دلالت گر عصمت، صدق، تطهیر، ظلم، رجس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.