فضای مجازی فرصت یا تهدید برای هویت دینی جوانان ایرانی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین همایش علمی پژوهشی علوم تربیتی وروانشناسی، آسیب های اجتماعی و فرهنگی ایران
  • کد COI اختصاصی: PSCONF06_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1949
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا براری نیا

کارشناسی ارشد فلسفه تعلیم و تربیت، گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، ایران

مهدی محمودی

استادیار گروه علوم تربیتی دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

مفهوم هویت در سال های اخیر، به شدت متاثر از فناوری اطلاعات و ارتباطات بوده است و فضای مجازی، نقشی پر رنگ در شکل گیری با تغییر هویت کاربران، به ویژه جوانان داشته است. هویت، به معنای کیستی است و عامل اساسی در هویت های اجتماعی، تعاملات انسان ها با یکدیگر و به شکل رو در رو در یک محیط اجتماعی است و دین به منزله ی پدیده ای پویا، مهمترین رکن هویت فرهنگی و اجتماعی در جامعه در حال گذر ایران است و نقش مهمی در شکل دهی به هویت جوانان دارد؛ اما هویت دینی، در زندگی هر فردی نقش بسیار مهمی دارد که امروزه با گسترش فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، به ویژه ظهور پدیده ای به نام فضای مجازی، دچار تحولاتی شده است. شبکه های اجتماعی مجازی ارزش های اجتماعی را متحول ساخته و دگرگونی گسترده ای را در شیوه های شکل گیری هویت دینی افراد و گروه ها به وجود آورده اند. هدف اساسی این پژوهش استخراج و استنتاج پیامدهای فضای مجازی چه پیامدهایی بر هویت دینی جوانان امروزی داشته است از منابع کتابخانه ای و جستجو در منابع مختلف انجام شد. در این مقاله ابتدا هویت، هویت دینی و فضای مجازی تعریف شده و سپس به چالش ها و فرصت های هویت در فضای مجازی و در نهایت نیز به فرصت ها و تهدیدات دینی کاربران ایرانی در بین جوانان امروز ایران اشاره شده است. نتایج این یافته ها نشان می دهد با ظهور پدیده ای به نام فضای مجازی، هویت دینی دچار تهدید و تحول شده است و الگوهای سنتی تعاملی به چالش کشیده شدند که در این بین، جوانان، به ویژه نسل سوم، بیشتر در معرض این فناوری ها هستند. و هرچه وسعت حضور در فضای مجازی بیشتر باشد سطح هویت دینی جوانان ایرانی تضعیف می گردد.

کلیدواژه ها

هویت، فضای مجازی، هویت دینی، کاربران جوان ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.