تحلیل مفهوم سفاهت از دیدگاه فقه و حقوق اسلامی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی هزاره سوم و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: NCTMH03_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7373
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید احمد میرخلیلی

استاد راهنما، دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی، استادیار و عضو هییت علمی دانشگاه آیت الله حایری میبد

نصراله جعفری

استاد مشاور، دکترای حقوق خصوصی، استادیار و عضو هییت علمی دانشگاه آیت الله حایری میبد

زینب زارع

دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و حقوق خصوصی دانشگاه آیت الله حایری میبد

چکیده

حجر یکی از مهم ترین حالات و مسایل حقوقی است که اثر آن، منع افراد از ممارست حقوق اشان می باشد. حجر در لغت به معنی بازداشتن و منع است و در اصطلاح منع کردن، یعنی بازداشتن کسی از تصرف در مال خویش. در ماده 1207 قانون مدنی، سفه به عنوان یکی از اسباب حجر ذکر شده است. علاوه بر آیات و روایات فراوان که در حجر اینگونه افراد در کتب فقهی وحقوقی وارد شده است، دلایل و بدیهیات عقلی به راحتی بر منع سفیه آن هم به دلیل فقدان یا نقص قوای عقلی و دماغی آنها قابل پذیرش است. طبق ماده 1214 قانون مدنی، تصرفات غیررشید(سفیه)، غیر نافذ است ولی تملکات بلاعوض وی صحیح اعلام شده است. از آنجا که علت منع تصرف و حجر موارد عمده ای از محجورین، عدم رشد کافی آنان است و برای رفع حجر، علم به رشد آنها لازم است، لذا عنوان سفیه و سفاهت و واژه مقابل آن رشد و رشید، در حد توان مورد بررسی قرار گرفته است

کلیدواژه ها

حجر، سفیه، اعمال حقوقی، مسیولیت مدنی، تصرفات مالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.