پایش روند تحول و تغییر درصد عناصر اصلی شورابه دریاچه ارومیه در بازه زمانی 3 ماهه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنگره بین المللی علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: GERMANCONF01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 642
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه داوری

کارشناس ارشد زمین شناسی اقتصادی

راضیه لک

دکتری رسوب و سنگ شناسی رسوبی، دانشیار و عضو هییت علمی پژوهشکده علوم زمین

سرمد روزبه کارگر

کارشناس زمین شناسی و مدیر کل دفتر اکتشافات عناصر فلزی، غیر فلزی و کانی های صنعتی سازمان زمین شناسی کشور

چکیده

دریاچه ارومیه واقع در شمال غربی کشور ایران بین مختصات جغرافیایی 44 درجه و 14 دقیق تا47 درجه و 53 دقیقه طول شرقی و 35 درجه و 40 دقیقه تا 38 درجه و 30 دقیقه عرض شمالیواقع شده است. این دریاچه با مساحت (5200Km(2 (قبل از دوران خشکسالی)، از آنجاییکه شورابهها از لحاظ اقتصادی می توانند با ارزش باشند، این تحقیق با هدف شناسایی عناصر اقتصادی وتعیین روند ته نشست رسوبات تبخیری با گذر زمان انجام شد. به سبب کاهش مدت زمان تغلیظشورابه، مراحل تبخیر در شرایط آزمایشگاهی (حوضچه تبخیر) مورد مطالعه قرار گرفته است. ابتدا2025 لیتر شورابه از شمال غرب دریاچه (منطقه باری و کاظم خان داشی) که دارای بیشترین چگالی(برابر با 1/320 گرم بر میلی لیتر) بود طی عملیات پمپاژ آب برداشت و به حوضچه تبخیر که درهوای آزاد و زیر نور مستقیم خورشید جایگیری شده بود، منتقل گردید. در طول مدت پایش 96روزه، 255 نمونه شورابه و 3 نمونه نمک جامد از دیواره حوضچه برداشت شد و جهت انجام آنالیزو تعیین میزان عناصر اقتصادی هدف در این پروژه که شامل منیزیم، پتاسیم و لیتیم میباشد، بهآزمایشگاه منتقل گردید. در انتهای این مدت حجم شورابه در اثر تبخیر از 2025 به 881/25 لیترتقلیل (کاهش حجم 2/3 برابری) یافت. غلظت منیزیم از 56 گرم بر لیتر به 104 گرم بر لیتر (افزایش1/85 برابری) رسید. میزان غلظت پتاسیم محلول درشورابه از 10 گرم بر لیتر به 23 گرم بر لیتر(افزایش 2/3 برابری) افزوده شد و میزان لیتیم از 21 ppm به 34 ppm (افزایش 1/61 برابری)افزایش پیدا کرد. در عین حال میزان سدیم محلول در شورابه از 37 گرم بر لیتر به 4 گرم برلیتر (کاهش 9/25 برابری) رسید.

کلیدواژه ها

دریاچه ارومیه، نمک، شورابه ، عناصر اقتصادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.