بررسی میزان زاد و ولد شپشه آرد Tribolium confusum Jacquelin du Val (Col.: Tenebrionidae) روی گندم، برنج و فرآورده های آنها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس ملی پژوهش های نوین در مهندسی کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: AGRICULTURE01_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده سلطانی گودرزی

دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمود محمدی شریف

هییت علمی گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علیرضا هادیزاده

هییت علمی گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

امروزه غلات به عنوان مهمترین گیاهان زراعی محسوب میشوند. در بین غلات،گندم و برنج به عنوان محصولاتاستراتژیک، نقش مهمی در تغذیه مردم کشورمان دارند. زیان آفات انباری غلات هر سال به حدود %10 محصول برداشت شده میرسد که حدود 100 میلیون تن غله انباری را شامل می شود. شپشه آرد (Tribolium confusum) از آفات مهم محصولات انباری به ویژه محصولات فرآوری شده در سراسر جهان است و لذا یکی از مهمترین آفاتکارخانه ها و انبارهای مواد غذایی است. در این تحقیق، میزان زاد و ولد این حشره روی گندم، برنج و فرآورده های آنها تحت شرایط آزمایشگاه (دمای 30±1 سلسیوس و رطوبت نسبی %60±5 )مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در 3 تکرار و با 3 تراکم اولیه( 6، 12 و 20 )حشره بالغ در طول 6 ماه( 3 نسل) انجام شد. داده های حاصل از آزمایش در SPSS آنالیز شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که زاد و ولد شپشه آرد به طور معنیداری وابسته به فرآورده غذایی وتعداد حشره است. بیشترین تعداد نتاج روی آرد گندم (4836) و سپس، آرد برنج (1756) و گندم (1672) و کم- ترین تعداد نتاج روی برنج (227) مشاهده شدند. بیشترین میانگین تعداد نتاج در آرد گندم و آرد برنج (به ترتیب 405/0 و 109/33 )در طول مدت 6 ماه در نسل اول در تراکم اولیه 20 حشره بالغ و در نسل های دوم و سوم (به ترتیب 576/67 و 162/0 )در تراکم اولیه 6 حشره بالغ محاسبه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که شپشه آرد روی آرد گندم خیلی خوب زاد و ولد میکند.

کلیدواژه ها

آفات انباری، خسارت، سخت بالپوشان، شرایط آزمایشگاهی، غلات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.