مدلسازی تناسب اراضی در محیط GIS

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس ملی پژوهش های نوین در مهندسی کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: AGRICULTURE01_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا زمانی

دانشجو ارشد خاکشناسی – دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی- دانشگاه لرستان

حمیدرضا متین فر

دانشیار گروه علوم خاک- دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی – دانشگاه لرستان

چکیده

تعیین تناسب اراضی به عنوان یکی از روش های ارزیابی اراضی محسوب شده که می تواند بهترین نوع استفاده از اراضی در هر منطقه و همچنین مهمترین فاکتورهای محدود کننده رشد محصولات کشاورزی را مشخص نماید. این فرایند کمک فراوانی به توسعه پایدار بخش کشاورزی می کند. هدف از این تحقیق ارزیابی کیفی تناسب اراضی مزارع گندم دیم حسین آباد کالپوش شهرستان میامی شمال شرقی استان سمنان با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی می باشد. به این منظور اطلاعات خاکشناسی براساس مطالعه پروفیل های خاک جمع آوری شده و16 فاکتور مواد آلی، فسفر، نیتروژن، پتاسیم، زهکش، بافت، عمق، توپوگرافی، سنگ و سنگریزه سطحی، عمق لایه غیر قابل نفوذ، هدایت هیدرولیکی، ظرفیت نگهداری آب، هدایت الکتریکی،واکنش (pH)، کربنات کلسیم معادل (TNV) و درصد سدیم قابل تبادل به عنوان عوامل تاثیر گذار در تناسب اراضی به منظور کشت گندم دیم در نظر گرفته شد. برای ارزیابی از سه شاخص کیفیت حاصلخیزی، کیفیت شیمیایی و کیفیت فیزیکی خاک استفاده گردید. هرکدام از شاخص ها براساس اطلاعات فاکتورهای در برگیرنده، کلاس بندی شد و اطلاعات به صورت نقشه های رقومی در آمد. سپس با استفاده از نرم افزار ArcGIS 10.3 و تلفیق سه شاخص تولید شده، براساس کلاس بندی و روی هم اندازی لایه ها مشخص شد که 86/67 درصد از اراضی دارای کلاس تناسب متوسط (S2) و 13/33درصد از اراضی دارای کلاس نسبتا مناسب (S3) هستند.

کلیدواژه ها

تناسب اراضی، شاخص های کیفی خاک، نقشه های رقومی، سامانه اطلاعات جغرافیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.