انتقال مدیریت شبکه های آبیاری به بهره برداران ،استلزامی در بهره برداری بهینه از منابع آب کشاورزی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش منطقه ای بهره برداری از منابع آب حوضه های کارون و زاینده رود (فرصتها و چالشها)
  • کد COI اختصاصی: COWR01_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2046
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین شعبانعلی فمی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه تهران

زهرا زارعی دستگردی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگاه تهران

آرزو مختاری حصاری

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگاه تهران

چکیده

در دهه های اخیر ، در سطح جهانی و بویژه در کشورهای در حال توسعه ، به امر گسترش و توسعه فیزیکی شبکه های آبیاری و زهکشی توجه زیادی مبذول گردیده است . اما ، مسئله بهره برداری و نگهداری از این شبکه ها و مشارکت زارعین در امر مدیریت نگهداری و بهره برداری از آنها کمتر مد نظر قرار گرفته است . بر این اساس ، توسعه شبکه های آبیاری با روند توسعه تأمین مالی و مدیریت بهره برداری و نگهداری ، که روند کندتری دارد ، هماهنگ نمی باشد . نتیجه این امر ، راندمان پایین آبیاری و تولید می باشد . بطوریکه ، حاصل این عدم توجه ، در کشورهای در حال توسعه ، کاهش راندمان آبیاری تا میزان 25 الی 30 درصد و تخریب و فرسودگی ساختار فیزیکی شبکه ها بوده است . بمنظور غلبه بر مشکلات موجود در شبکه های آبیاری و زهکشی ، برنامه انتقال مدیریت آبیاری به گروههای آب بران در دستور کار دولت قرار گرفت . از طرف دیگر با توجه به سیاست کلی نظام جمهوری اسلامی ایران مبنی بر استفاده از مشارکت مردمی در کلیه امور و با در نظر گرفتن اینکه در شبکه های آبیاری و زهکشی ، مصرف کنندگان اصلی که همان کشاورزان هستند ،یکی از عوامل اصلی سیستم محسوب می شوند ، بررسی امکانات مشارکت آب بران در مدیریت سیستم و چگونگی آن بسیار ضروری بنظر می رسد. دراین راستادر طی چند سال اخیر در ایران موضوع مشارکت کشاورزان در سمینارها و مقالات علمی در رابطه با مدیریت نظام آبیاری مطرح گردیده و موجبات تغییر سیاست گذاری در رابطه با مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی را فراهم کرده است.

کلیدواژه ها

مدیریت شبکه های آبیاری ، انتقال مدیریت ، مشارکت بهره برداران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.