اندازه گیری انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری منابع مختلف روغن سویا وبررسی تاثیر مصرف آنها بر عملکرد جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-19-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 499
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ایراندوست

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، اصفهان ایران

علی پارسا

محقق مرکز بهداشت شهرستان شاهین شهر و میمه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان ایران

حمیدرضا مصلحی

مربی گروه علوم دامی، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی و مهارتی جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران - ایران

چکیده

به منظور اندازه گیری خصوصیات فیزیکی - شیمیایی منابع روغن سویا و بررسی تاثیر مصرف آنها بر عملکرد رشد جوجه های گوشتی دو آزمایش انجام شد. در آزمایش اول، الگوی اسیدهای چرب روغن مایع سویا، روغن هیدروژنه سویا، روغن بازیافتی سویا و مایع صابون اسیدی سویا اندازه گیری شد و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهرى (AME) آنها با استفاده از خروس های بالغ برآورد شد. در آزمایش دوم، اثرات مصرف میزان پنج درصد از روغن های مورد مطالعه در جیره، بر عملکرد رشد جوجه های گوشتی راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار بررسی شد. مقدار اسید لینولییک در روغن های مایع، هیدروژنه، بازیافتی و مایع صابون اسیدی سویا به ترتیب 51 / 46، 11 / 35، 32 / 53 و 40 / 03 درصد بود. AME برآورد شده برای روغن های مایع سویا، هیدروژنه سویا، بازیافتی سویا و مایع صابون اسیدی سویا به روش حاصل ضرب به ترتیب 8920 87338602 و 7836 کیلو کالری بر کیلوگرم و به روش تفاضل به ترتیب 9016، 8794 8765 و 7906 کیلو کالری بر کیلوگرم برآورد شد که بیانگر بالاتر بودن مقادیر انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری محاسبه شده به روش تفاضل نسبت به روش حاصلضرب می باشد. همچنین استفاده از روغن هیدروژنه سویا در جیره، مصرف خوراک را در مقایسه با روغن مایع سویا افزایش داد ( 0 / 05> P). در دوره رشد، میزان افزایش وزن با تغذیه جیره های حاوی مایع صابون اسیدی سویا در مقایسه با جیره های حاوی روغن مایع سویا، کاهش و ضریب تبدیل افزایش یافت ( 0 / 05> P). نتایج نشان داد که مصرف روغن بازیافتی سویا هیچگونه اثر سویی بر عملکرد جوجه های گوشتی ندارد.

کلیدواژه ها

انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری، جوجه گوشتی، روغن سویا، عملکرد، قابلیت هضم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.