CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

استفاده از ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن در تحلیل شرایط فیزیکی صعود ماگما، بررسی موردی سنگ های آتشفشانی ایوسن در منطقه قهرود (شمال اصفهان)

عنوان مقاله: استفاده از ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن در تحلیل شرایط فیزیکی صعود ماگما، بررسی موردی سنگ های آتشفشانی ایوسن در منطقه قهرود (شمال اصفهان)
شناسه ملی مقاله: JR_ECONG-8-1_004
منتشر شده در شماره ۱ دوره ۸ فصل بهار و تابستان در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد سیاری - گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
مرتضی شریفی - گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

خلاصه مقاله:
در منطقه قهرود (شمال اصفهان)، سنگ های آتشفشانی با ترکیب آندزیت تا بازالت به صورت توده هایی با ابعاد مختلف پراکندهاند. از نظر کانی شناسی، سنگ های آتشفشانی بازالتی مورد بررسی از فنوکریستهای پلاژیوکلاز به همراه بلورهای کوچکتر کلینوپیروکسن در زمینه ای از میکرولیت، شیشه و کانیهای کدر تشکیل شده اند. پلاژیوکلازها ترکیب لابرادوریت- بیتونیت (An85-58Ab15-41) دارند و کلینوپیروکسنها از نوع اوژیت (En41-49Di29-38Fs17-26) هستند. ترکیب کلینوپیروکسنها نشان میدهد، ماگمای مادر سنگ ها دارای ماهیت تولییتی است. بر اساس محاسبات نظام مند زمین دما- فشارسنجی با استفاده از نرمافزار تخصصی SCG، کلینوپیروکسن ها در محدوده دمایی حدود 1170-1120 درجه سانتیگراد و محدوده فشار حدود 6-2 کیلوبار متبلور شده اند. پردازشهای آماری نشان میدهد، همگام با صعود ماگما و تبلور همزمان پیروکسنها، در قبال هر درجه سانتی گراد کاهش دما، به میزان 84/6 بار از فشار وارد بر ماگما کاسته شده که معادل با 320 متر کاهش عمق در پوسته قارهای است.

کلمات کلیدی:
کلینوپیروکسن، دما- فشارسنجی، سنگ های آتشفشانی، قهرود

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/752158/