تحلیل تطبیقی ادبیات مقاومت در اشعار احمد شاملو و محموددرویش

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین کنفرانس توانمندسازی جامعه در حوزه علوم انسانی و مطالعات مدیریت
  • کد COI اختصاصی: SPCONF03_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1004
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرزاد طایفی

دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی.

مریم محمدزاده

کارشناس ارشد ادبیات تطبیقی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

ادبیات مقاومت، ادبیات پرتلاطمی است که یاس و حرمان را بدان راه ی نیست و جایگاه آن، به ویژه شعر در تحولات فکری ملتها انکارناپذیر است. در شکل گیری و تکوین این نوع ادب، باید زمینه ها و عواملی وجود داشته باشد. در یک نگاه کلی، هنگامیکه جامعه ای دچار نظامی مستبد یا غاصب شود، چنانکه آزادی و حقوق اولیه اجتماعی افراد سلب شود، ادب مقاومت شکل میگیرد. در قرن بیستم، اشغال فلسطین و بخشهایی از ایران، باعث رواج اینگونه ادبی در این دو کشور شد. در این میان، احمد شاملو از ایران و محمود درویش فلسطینی تبار، جزو شاعرانی هستند که با توجه به ضرورتهای زمان، رایت مقاومت را بالا برده، از هویت ملی خود دفاع نموده، با سرودن اشعاری در زمینه مقاومت و پایداری، در حقیقت به پویایی این عنصر در بین مردم و مبارزان کمک کردند. در پژوهش پیشرو به روش استقرایی– تحلیلی، و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، به بررسی برخی مضامین ادبیات پایداری، همچون وطندوستی، دعوت به مبارزه و تحدی، ایستادگی در برابر ظلم و ستم، القای پیروزی و امید به آینده در اشعار دو شاعر را واکاوی کردهایم. نتایج پژوهش نشان میدهد که هر دو شاعر تلاش کردهاند درد و رنجیهامل6ت خود را در قالب مول6فه های ادبیات مقاومت بیان کنند.

کلیدواژه ها

ادبیات مقاومت، احمد شاملو، محمود درویش، دعوت به مبارزه، القای پیروزی، امید به آینده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.