شناخت چهار باغ صفوی از گذشته تا به امروز
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: کنفرانس ملی پژوهش های نوین ایران و جهان در روانشناسی،علوم تربیتی و مطالعات اجتماعی
- کد COI اختصاصی: PESLSBT01_408
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 477
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه حافظ، شیراز، ایران
استادیار، گروه معماری، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
چکیده
باغ های تاریخی شیراز تا پیش از تغییرات شهری دوران پهلوی و معاصر، از عناصر شاخص شهری به حساب می آمده است. یکی ازارکان های اصلی فضاهای شهری که در دوره صفویه مورد توجه ویژه قرار گرفت محور چهار باغ بود، این عنصر شهری در خروجی شهر شیراز به دستور شاه اسماعیل صفوی در قرن 16 میلادی و تقریبا همزمان با چهار باغ اصفهان بنا گردید که در شمال شرق شهر بین دروازه اصفهان و دروازه قرآن، خیابان حافظ کنونی قرار داشته است که علاوه بر میزبان مسافران به واسطه مطلوبیت بصری، نقش مهمی را در شکل گیری فضای جمعی شهری ایفا می کرده است. اکنون با توجه به رویکرد تاریخی موضوع از روش پژوهش توصیفی – تحلیلی با استفاده از مطالعات و اسناد تاریخی، توصیفات سفرنامه ها و نقشه های بازسازی شده بررسی شده است؛ سپس چگونگی نظام استقرار باغ در شهر شیراز تحلیل و در نقشه شهر شیراز مکان یابی شده است. محور شمال شرق علاوه بر داشتن ظرفیت های بالا جهت افزایش تعاملات اجتماعی، به واسطه وجود کاربری هایی نظیر کتابخانه ملی، سالن های نمایش و محل اجرای تیاتر خیابانی پتانسیل های فراوانی در زمینه افزایش تعاملات فرهنگی را نیز دارا می باشد.هدف کلی پژوهش شناخت و بررسی پیشینه تاریخی محور چهار باغ شمالی شیراز از گذشته تا به امروز و بررسی پتانسیل های موجود در محور است تا با مد نظر قرار دادن مشکلات بتوان در راه احیا محور آگاهانه تر قدم بر داشت.کلیدواژه ها
چهار باغ، صفوی، شیرازاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.