ماساژدرمانی و تاثیر آن بر پرخوری عصبی و عاطفه منفی دختران دارای اضافه وزن

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس ملی پژوهش های نوین ایران و جهان در روانشناسی،علوم تربیتی و مطالعات اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: PESLSBT01_343
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 409
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدیه نورایی

کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی و تندرستی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، اصفهان، ایران

بهناز عابدی

کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: برخی از شاخه های طب مکمل عبارتند از: طب سوزنی، طب سنتی، هومیوپاتی، انرژی درمانی، ورزش درمانی، حرکت درمانی،ماساژ درمانی، موزیک درمانی، گیاه درمانی، یوگا، تغذیه درمانی است. در این میان ماساژ از پر طرفدارترین روش های طب مکمل است که روشی ایمن، غیر تهاجمی و ساده است و عوارض جانبی بسیار اندک و در عین حال برگشت پذیر دارد و عبارتست ازیک سری حرکات و مهارت های دستی که به طورمنظم و مخصوص بر روی بافت های بدن جهت تاثیر بر سیستم عصبی، عضلانی، پوست، مفاصل وگردش خون به کار می رود. با توجه به مزایای ماساژ بر درد، کیفیت زندگی، اضطراب، استرس، این سوال را در ذهن پژوهشگر ایجاد کرد که، آیا این تکنیک می تواند در کاهش علایم روانی مبتلایان به پرخوری عصبی و دارای عاطفه منفی نیز موثر واقع گردد با توجه به آن که در زمینهاثرات ماساژ بر پرخوری عصبی و عاطفه منفی به طور مستقیم پژوهشی صورت نگرفته است، لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشتهفته ماساژ بر پرخوری عصبی و عاطفه منفی دانشجویان دختر دارای اضافه وزن بود.روش: تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان در سال 1395-1394 بودند. نمونه باروش نمونه گیری در دسترس و دارای شرایط ورود به تحقیق (عدم تاهل، شاخص توده بدنی، پرخوری عصبی و عاطفه منفی)، به حجم 60 نفر و در دو گروهآزمایش (30 نفر) وگروه گواه (30 نفر) انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دموگرافیک (سن، قد، وزن و تاهل)، عاطفه مثبت ومنفی سال 1988 و آزمون 26 سوالی نگرش به تغذیه سال 1989 بود. برنامه ماساژ 60 دقیقه، 2 روز در هفته و به مدت هشت هفتهانجام شد. یافته ها: هشت هفته ماساژ بر پرخوری عصبی دانشجویان دختر دارای اضافه وزن بی تاثیر بوده است. اندازه اثر در متغیرپرخوری عصبی برابر با 0/047 در پس آزمون می باشد، یعنی 47 درصد نمرات پس آزمون در متغیر نگرش به تغذیه مربوط به عضویت گروهی بوده است.هشت هفته ماساژ بر عاطفه منفی دختران دارای اضافه وزن تاثیر داشته است. اندازه اثر در متغیر عاطفه منفی برابر با0/153 در پس آزمون می باشد یعنی 15 درصد تغییرات در نمرات پس آزمون عاطفه منفی دختران توسط ماساژ قابل تبیین می باشد.بین مولفه پرخوری و عاطفه منفی رابطه معناداری وجود ندارد.بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که انجام ماساژ برایافراد دارای عاطفه منفی به مدت هشت هفته و هفته ای دو جلسه ی 60 دقیقه ای باعث تفاوت معنی داری در میزان نمرات عاطفه منفی در این افراد بعد از اعمال مداخله انجام می گردد. بنابراین به نظر می رسد که با نتایج بدست آمده می توان گفت هشت هفته ماساژ می تواند در بهبود وضعیت عاطفه منفی دختران دانشجو دارای اضافه وزن مفید باشد.

کلیدواژه ها

ماساژ درمانی ، پرخوری عصبی ، عاطفه منفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.