استحصال زرشک (برداشت تا بسته بندی) در محل باغ، بدون قطع شاخه ی درخت و با رعایت مسایل علمی و بهداشتی، و تدوین استاندارد برای مصارف داخل و صادرات خارج از کشور
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: اولین همایش ملی فرصت های نوین تولید و اشتغال بخش کشاورزی در شرق کشور (در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی)
- کد COI اختصاصی: NOPEA01_181
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 660
نویسندگان
شرکت دانش بنیان بهسازان آب و انرژی بیرجند
شرکت دانش بنیان بهسازان آب و انرژی بیرجند
چکیده
بهبود وضعیت جمع آوری، خشک کردن و بسته بندی زرشک می تواند نقش مهمی در اقتصاد و درآمد ملی استان خراسان جنوبی ایفاکند. اما به دلیل عدم بهره وری کافی و بالا بودن میزان ضایعات این محصول، افت کیفیت و خصوصیات ظاهری آن خصوصا در زمانخشک کردن و همچنین بسته بندی های نادرست و فاقد استاندارد سبب شده است که درآمد ناشی از تولید و فروش و صادرات اینمحصول در سطح پایینی قرار داشته باشد. این محصول ارزشمند در میان کالاهای صادراتی غیرنفتی حا یز اهمیت بوده و سزاوارسرمایه گذاری اقتصادی می باشد؛ به طوری که هر 5 کیلو زرشک معادل ارزش دلاری (یا ارزی) یک بشکه نفت خام است. با توجه بهاین موارد، طرحی پیشنهاد گردید که با هدف افزایش کیفیت و ماندگاری زرشک و در نتیجه بازارپسندی آن، مراحل برداشت تابسته بندی زرشک بر اساس یک استاندارد مدون صورت گیرد. بدین صورت که زرشک را بدون قطع شاخه و عقیم سازی درخت، درهمان محل باغ و بدون دخالت دست جمع آوری نموده و با رعایت مسایل علم ی و بهداشتی، شستشو و خش ک کردن و نهایتابسته بندی آن با بهترین کیفیت انجام شود. در این راستا لازم است با بکارگیری اصول مهندسی ، دستگاه مکانیزه ای طراحی وساخته شود که اهداف فوق را محقق سازد. دستگاه مدنظر قابل حمل بوده (به کمک یک کامیونت) و به یک ژنراتور برا ی تام ینبرق و به یک منبع آب در حدود 5 مترمکعب نیاز دارد. دستگاه در شرا یط ایده آل بایستی زرشک را توسط خرطو م ها ی بزرگ(مکنده) یا روش های دیگر به صورت سالم از شاخه ها جدا کند و سپس زرشک های جدا شده توسط تسمه نقاله به داخل دستگاه کهبر روی کامیونت مستقر است، منتقل شود. آنگاه مراحل شستشو و احیانا تمیزکاری نهایی به همراه ضدعفونی، و سپس خشک کردنبه روش مهندسی تا میزان دلخواه و در انتها بسته بندی استاندارد می بایست بر روی کامیونت و در همان محل باغ کشاورز ی انجامشود. در رابطه با هزینه ی سرمایه گذاری برای طراحی و ساخت دستگاه پیشنهادی و تجهیزات همراه آن در حال حاضر مبلغ ی درحدود 800 میلیون تومان انتظار می رود، که دوره ی بازگشت سرمایه نیز -با احتساب 2 تن زرشک تمیز و خشک در روز- حدودا 2الی 4 سال پس از اتمام پروژه برآورد می شود. همچنین، از آنجایی که استانداردی برای این محصول وجود ندارد، لذا شایسته استکه به جهت امکان عرضه ی زرشک با مشخصه های میکروبی و ظاهری مناسب، استانداردهای ملی یا حتی بین المللی تدوین گردد. بادر نظر گرفتن موارد فوق، انتظار می رود که در زمینه ی بازاررسانی زرشک گام های ارزشمندی برای مصارف داخلی و همچنینصادرات آن برداشته شود. این مهم قطعا می تواند در حفظ فاکتورهای سلامتی این محصول ذی قیمت و در نتیجه مشتری پسندی وجلب رضایت مصرف کنندگان، مثمر ثمر باشد.کلیدواژه ها
استحصال زرشک، بسته بندی مناسب، بهره وری بالا، تدوین استاندارد، دستگاه مکانیزه، رضایت مصرف کنندگانمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- برسی برهمکنش قارچمیکوریزا آربسکوالر و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقال ( Vicia faba L. ) تحت شرایط تنش خشکی
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.