تعیین دز مناسب اشعه گاما برای القاء جهش ژنتیکی در زعفران (.Crocus sativus L)
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: اولین همایش ملی فرصت های نوین تولید و اشتغال بخش کشاورزی در شرق کشور (در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی)
- کد COI اختصاصی: NOPEA01_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 821
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، گروه زارعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
استادیار، گروه زارعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
استادیار، گروه زارعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
مربی، گروه پژوهشی کشاورزی، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم فنون هسته ای کرج
چکیده
زعفران گیاهی آلوتریپلویید و عقیم بوده و تنوع ژنتیکی در آن ناچیز یا وجود ندارد. یکی از راهها برای افزایش تنوعجهش های القایی است. بدین منظور، آزمایشی بصورت فاکتوریل با دو فاکتور پیش تیمار سرمایی (در دو سطح بنه ها سرمادیده و سرما ندیده) و دزهای مختلف اشعه گاما (دوزهای 0، 5، 10، 15، 20 و 25 گری) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی بیرجند انجام شد. نتایج نشان داد که اثر تیمار سرما، اشعه و اثر متقابل آن ها معنی دار شد وافزایش دز اشعه گاما نسبت به شاهد کاهش معنی داری برای اکثر صفات نشان داد. هم چنین آزمون حساسیت به اشعه گاما درصفات متوسط ارتفاع بوته و شاخص سرعت رشد در دو سطح سرمادیده و سرماندیده 50 درصد زنده مانی را در محدوده ی دز 15تا 20 گری و در صفت وزن خشک گیاه محدوده ی دز 10 تا 20 گری را نشان داد. با توجه به نمودار آزمون حساسیت به اشعهصفت تعداد برگ در بوته حساسیت کمتری نسبت به اشعه گاما نشان داده است که بطور کلی می توان گفت محدوده ی دزی 10تا 20 گری مناسب برای اعمال تیمار اشعه و حساسیت کمتر و رشد و زنده مانی بیشتر داشت.کلیدواژه ها
پرتو گاما، تنوع زنتیکی، زعفران، موتاسیونمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.