بررسی حریم خصوصی افراد و ابعاد آن

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش بین المللی حقوق و فقه اسلامی
  • کد COI اختصاصی: LAWJUI01_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 649
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم گلمکانی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی علوم و تحقیقات واحد ساوه

سیدموسی هاشمی تنکابنی

دکتری حقوق علوم و تحقیقات واحد ساوه

چکیده

حریم خصوصی آن قسمت از خصوصیات یا ویژگی های مربوط به فرد است که دیگران حق دخالت در آن را بدون رضایت شخص ندارند. به تعبیری دیگر حق خلوت نیز می نامند. هر کسی حق دارد از افراد عادی و حکومت، انتظار احترام به حریم شخصی اش را در کلیه ابعاد آن داشته باشد تا بتواند در زندگی اجتماعی حوزه فردی و مستقلی داشته باشد. یکی از وظایف مردم و حکومت حمایت از این حق و جلوگیری از تجاوز و تعدی علیه حریم خصوصی افراد می باشد. در حقوق اسلام این حق مورد حمایت قرار گرفته است از جمله در قرآن کریم در چندین مورد، بر این حق تاکید شده است که می توان به آیات 27 و 28 سوره نور و 11 و 12 سوره حجرات اشاره نمود. در قانون ایران بطور سنتی محل سکونت و سایر ابعاد جسمانی و خانوادگی اشخاص در قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین متفرقه از تعرض مصون مانده اما ابعاد ذهنی مورد مصونیت قرار نگرفته است. در اسناد بین المللی نیز در ماده 12 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 18 اعلامیه اسلامی حقوقی بشر بصورت خاص و شفاف به حمایت از حریم خصوصی پرداخته است. در این تحقیق قصد داریم ابعاد فقهی و حقوقی حریم خصوصی و محدوده تحت پوشش آن را بررسی نماییم. هدف از طرح این پژوهش، بررسی و واکاوی ابعاد حریم خصوص است که متاسفانه نه در نظام حقوقی ایران و نه در نظام حقوقی سایر کشورهای مسلمان در تدوین قوانین و مقررات مختلف، اهمیت این حق چنانکه باید درک نشده و حمایت های لازم از آن صورت نگرفته است و به دلیل نبود ضمانت های اجرای مناسب شاهد نقض برخی از مصادیق این حق توسط افراد و یا حتی دولت ها می باشیم.که با اتمام این پروژه و ارایه آن به مراجع امنیتی بتوانیم برخی از مشکلات فعلی را حل و یا مجریان را برای رفع این نقض به تکاپو وادار نماییم.

کلیدواژه ها

حریم، حریم خصوصی، حریم عمومی، حریم روانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.