خلاقیت و نوآوری، مولفه ای راهبردی در کارآفرینی دست بافته های عشایری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: CPCONF03_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 682
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد افروغ

استادیار دانشگاه اراک، گروه فرش

چکیده

خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی، از مولفه ها و ابعاد مهم و راهبردی در زندگی انسان امروزی و به ویژه حوزه اقتصاد است. هنر و بهطور خاص هنرهایسنتی و صنایعدستی یکی از مهمترین بسترها و ظرفیت های بروز خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی است. چه اینکه در طول همه ی اعصار، هنرمندان عرصه ی هنرهایسنتی و صنایع دستی با مدد از قوه ی خلاقه و خیال، بدیعترین آثار کاربردی در قالب بهترین اشکال همراه با نگرشهای زیباشناختی و نمادپردازانه را تولید کردهاند که امروزه علیرغم گذشت اعصار متمادی و از دستدادن کاربرد خود، زینتبخش موزه ها و مجموعه های معتبر دنیا هستند. دستبافته های عشایری ایران شامل قالی و قالیچه، گبه، گلیم، جاجیم، خورجین، چنته و غیره که نمودی است از هنرهایبومی، قومی و کاربردی، بخشی از میراث فرهنگی و هویت-هنری قومی به شمار میرود که با بهرهگیری از عنصر خیال، ذوق و قریحهی بافندگان عشایری و با الهام از عناصر طبیعت پیرامون زندگی عشایر در طرح و نقش و رنگ آفریده میشوند. دلبافته های عشایری با استفاده از مواد و مصالح بومی(پشم و پشم ریسی، رنگزاهای بومی، طبیعی و گیاهی) که توسط خود ایلات و عشایر تولید میشوند، به صورت ذهنی بافته میشوند. امروز عشایری در اثر اسکان و یکجانشینی که تغییر شیوه ی زندگی این قشر را به همراه دارد، بخش اعظمی از دست بافته های خویش را در اثر عدم کاربرد از دست دادهاند. لذا برای حفاظت و صیانت از این میراث گرانبها و تقویت جنبهی اقتصادی و صادراتی آن میبایست با تکیه بر عنصر خلاقیت و نوآوری، محصولاتی مبتنی بر خواست، نیاز و دغدغه ی بازار، مصرف کننده و مشتریان تولیدگردد. پژوهش حاضر تحقیقی کیفی است. نوع تحقیق توسعهای(ترکیب تحقیق بنیادین و کاربردی) است. و روش تحقیق نیز توصیفی – تحلیلی است. گردآوری اطلاعات نیز به صورت میدانی و کتابخانه ای است.

کلیدواژه ها

هنرهای سنتی، صنایع دستی، دست بافته های عشایری، خلاقیت، نوآوری، کارآفرینی هنر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.