بررسی تاثیر خواجه غیاث الدین علی نقشبند یزدی بر رشد و شکوفایی هنر صنعت پارچه بافی ایران عصر صفوی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی نساجی سنتی با محور غیاث الدین نقشبند یزدی
  • کد COI اختصاصی: TTCYAZD01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2002
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ضرابی زاده

دانشجوی دوره دکتری رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه تهران

چکیده

قرون دهم و یازدهم هجری که مصادف با حکومت صفویه است را می توان دوران طلایی پارچه بافی در ایران خصوصا شهر یزد دانست. در این زمان انواع پارچه های ابریشمی، زربفت، مخمل، شال و قلمکار در کارگاه های معتبر شهر یزد تهیه می شد. شاه عباس برای توسعه این هنر صنعت هنرمندان نقشبند یزدی از جمله خواجه غیاث الدین علی نقشبند یزدی را به اصفهان دعوت نمود تا نظارت بر کارگاه های سلطنتی دربار را بر عهده گیرند. غیاث علاوه بر نظارت بر کارگاه های بافندگی، طراحی و بافت لباس های شخصی شاه و تهیه پارچه های دربار جهت اهدا به پادشاهان دیگر کشورها را بر عهده داشت. او موجد دو ابتکار فنی بافت پارچه های چندتابی و مخمل بوده است و سبکی ویژه را در پارچه بافی دوران صفوی بنا نهاد. همچنین غیاث سبک خاصی را در پارچه بافی ابداع نمود که پس از وی شاگردان و فرزندانش آن را ادامه دادند و حتی در صنعت پارچه بافی ونیز و ترکیه نیز دنبال شد.

کلیدواژه ها

خواجه غیاث الدین علی نقشبند یزدی، یزد، صفوی، پارچه بافی، هنر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.